Forexnews.bg
Еврото поскъпна след като лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 29 Юни 2018 10:18

euro-coins-and-banknotesЕврото поскъпна, след като лидерите на ЕС достигнаха до споразумение за миграцията след разговори, които продължиха цяла нощ, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в петък, цитиран от агенция AFP.

В социалната мрежа Twitter Туск написа - "Лидерите на ЕС се споразумяха върху заключение на срещата на върха, включително такова за имиграцията".

Веднага след това, еврото отбеляза съществено повиение спрямо долара. Единната валута достигна нива на търговия от над 1.1650, след като вчера за момент се доближи изключително много до психологическата граница от 1.1500, но не успя да я преодолее.

Не помогнаха и данните за ръста на щатската икономика, изнесени вчера. Най-голямата световна икономика, отбеляза повишение от 2.00%, което се оказа под средните очаквания за 2.20% ръст през първото тримесечие.

Много от пазарните наблюдатели предричаха, че едва ли ще видим споразумение в ЕС по отношение на чувствителната тема за мигрантите.

Според френския президент обаче, постигнатите споразумения „позволяват на ЕС да получи комплексен подход в решението на миграционната криза, в частност посредством работата с трети страни. Това ще позволи по-добрата защита на нашите граници и ще затегне правилата за прием на бежанци", допълни Макрон, разкривайки че Франция е предложила нови идеи на срещата, които са били общоприети.

Министър-председателят на Люксембург Хавиер Бетел също потвърди новината.