Forexnews.bg
Ползите от биткойна все още неясни – според Австралийската и Новозеландската ЦБ ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 27 Юни 2018 07:30

bitcoin-e1466596991401Централните банки на Австралия и Нова Зеландия, „зашливиха отново” биткойна със своите изказвания. Според тях потенциалните щети за финансовите им системи могат да са далеч по-големи от ползите от създаването на собствени криптовалути.

Биткойнът и останалите криптовалути не са доказали, че са надеждни за съхранение на стойност, или като платежно средство, заради своята волатилност и податливост към хакерски атаки, смята Тони Ричардс, ръководител на разплащателната система на австралийската централна банка.

„Девет години след основаването му и около пет години от широкото му навлизане в публичното пространство, биткойнът продължава да се отличава със структурни проблеми, които го правят неудобен за масово ползване. Голяма част от тези проблеми, са свързани с нее фективния процес за вирификация.”, коментира още Ричардс в Сидни.

Предвид на ниската степен на използване в Австралия, криптовалутите не се очаква да имат съществено въздействие върху монетарната политика и банковата система, смята още Ричардс.

В допълнение, австралийската централна банка няма конкретни планове за въвеждане на някаква нова форма на електронни пари за домакинствата, добави още централният банкер.

„Въз основа на комуникацията ни с други страни, виждаме че и те не бързат с въведането на подобни електронни пари”, коментира още Ричардс.

От централната банка на Нова Зеландия, също потвърдиха, че докато са отворени да изследват новата технология, все още не е ясно какви биха били ползите от създаването на нова криптовалута.

Представителите на двете банки, не са особено сигурни дали създаването на нови криптовалути няма да доведат до проблеми за финансовите институции в моменти на финансови кризи.

Рано тази сутрин, биткойнът се търгува близо до психологическата граница от 6000 долара, като е на път да тества дъното си от 5 700 долара от края на миналата седмица.