Forexnews.bg
Как да инвестирате в сребро? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 15 Юни 2018 08:09

euphoria-500-gms-silver-bar-999-purityСреброто и останалите благородни метали продължават да се представят изключително добре през последните дни, въпреки поскъпването на долара, спрямо останалите основни валути. Ако смятате, че доброто им представяне не е приключило, то ето ви няколко причини, защо да предпочетете среброто, пред всички останали.

Защо сребро?

Среброто е интересна суровина, защото съчетава общи характеристики между базовите и ценните метали. При ниво от едва 1 до 2% от цената на златото, е трудно металът да се определя като истински ценен такъв.

Среброто обаче, е доказало, че заема важно място в инвестиционния живот и представи на инвеститорите в ценни метали.

В същото време, среброто има много повече приложение в индустрията от повечето ценни метали. В тази насока, цената на среброто в много по-голяма степен е зависима от икономическия цикъл, в сравнение със златото, чиято цена се определя в 50% от търсенето на метала с инвестиционна цел.

Проблемът свързан с инвестирането в сребро, до голяма степен е свързан с най-точния начин, по който да имате експозиция към метала. Има три основни начини да инвестирате в сребро.

Първият, е разбира се като физически си купите метала. По този начин обаче, се излагате на опасността от фактори, като търсене и предлагане, които могат да работят срещу вас. Търговията със сребро е относително „тънка“, което винаги е пробуждало съмнения за манипулиране на пазара от големите оператори.

Можете да си купите сребърни монети или кюлчета сребро, което е друга пряка експозиция към благородния метал. И докато при монетите, можете да разчитате и на повишение на нумизматичната им стойност, ако са по-редки, то при кюлчетата, разчитате на поскъпването на цената на метала.

Недостатък е, че при физическото притежание на сребро, обратното изкупуване винаги ще се прави с известна отстъпка, спрямо реалната цена на метала на стоковите пазари. Също така, ще трябва да предвидите допълнителни разходи за физическото съхранение на метала.

От друга страна, можете да си купите акции на компании добиващи метала, при които освен от поскъпването на среброто, може да се облагодетелствате и от изплащане на дивидент.

Акциите на миннодобивните компании са далеч по-ликвидни, в сравнение с физическата инвестиция в сребро, което подсигурява липса на загуба, когато решите да „осребрите инвестицията си“.

Третият и може би най-добър начин да инвестирате в сребро, е с покупка на индексен фонд, базиран върху цената на метала.

Тук ликвидността е по-добра от физическата покупка на метала, а разходите са далеч по-ниски. В допълнение тези фондове, почти изцяло отразяват промяната в цената на среброто, за разлика от косвеното изложение към нея, ако си купите акции на миннодобивни компании.