Forexnews.bg
ЕЦБ - много по-интересната банка тази седмица ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 13 Юни 2018 06:36

mariodraghiДнес е решението на Фед относно лихвите. Скука... Всичко вече, може да се каже, че е отразено в нивата на търговия на долара. По-точно, почти на 100% се очаква Комитета по Парична Политика да повиши нивото на лихвите с 25 базисни пункта.

Много по-интересно, се очаква да е утре, когато ще е заседанието на ЕЦБ. А очакванията са големи... И те се свързани с оповестяване на срока за край на политиката от монетарни стимули от страна на централната банка. Кой е факторът, който ще предопредели това? Много просто - инфлацията. Помните ли преди пет-шест години как ЕЦБ "настръхваше" всеки път, когато станеше въпрос за инфлация? Е... тези времена са на път да се върнат обратно. И проводника на инфлация е - високата цена на петрола!

ЕЦБ се очаква да предприеме дискусии относно изход от монетарната си политика, при заседанието си през следващата седмица, които могат да завършат с публично оповестяване на плановете кога ще видим излизане от тази политика.

Много е възможно, президента на ЕЦБ – Марио Драги да използва събирането на 14-ти юни в Латвия, като възможност за дискусия относно края на програмата за обратно изкупуване на активи, според пазарни наблюдатели.

В момента, покупките на облигации са планирани да се провеждат поне до септември. Липсва обаче, повече яснота, относно времето на техния край, което внася сериозна несигурност сред пазарните участници.

И много пазарни наблюдатели, виждат в срещата на ЕЦБ удобен момент, за да се „подготви почвата“. Драги, е възможно да използва пресконференцията за сигнализиране, че решение относно края на стимулите, може да дойде на юлското заседание на банката.

Дори и само да се засегне темата, би бил сериозен напредък и прогрес по отношение на пътя към излизане от стимулите, коментират пазарни наблюдатели.

Еврото, отбеляза силно повишение вчера, като отново се върна при нива на търговия от над 1.1700 спрямо долара.

Поскъпването на еврото обаче, се оказа не особено благоприятно върху европейските индекси, които върнаха спечеленото по-рано през деня и дори преминаха леко на отрицателна територия.

Ръстът по-рано днес, се случи до голяма степен в следствие на намаляване на политическото напрежение в Италия и позитивните коментари от новия министър-председател на страната.

Юнското решение, също така може да бъде придружено и от нови икономически прогнози, относно еврозоната, от страна на ЕЦБ, които също да дадат някакви сигнали на инвеститорите. Ако прогнозите са добри, то инвеститорите могат да решат, че ще видим скорошен изход от стимулите.