Forexnews.bg
Фед, ЕЦБ и среща между Тръмп и Ким Чен Ун ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 11 Юни 2018 06:43

Тази седмица ще е доста наситена на събития за участниците на валутните пазари. През нея се очаква заседанията на ЕЦБ и Фед и историческата среща, между лидерите на САЩ и Северна Корея. Снощи късно Тръмп вече пристигна в Сингапур, за историческото събитие.

Иначе срещите на ЕЦБ и Фед, най-вероятно ще окажат сериозно въздействие върху долара и нивата му на търговия, спрямо останалите валути и особено спрямо еврото. Или на валутните пазари, може да се очаква сериозна волатилност.

Иначе по отношение на лихвите и монетарните си стимули, ЕЦБ не се очаква да ги повиши, или спре. Това което се очаква Драги да направи обаче, е да даде повече яснота относно времето за край на стимулите.

Пазарът очаква, обратното изкупуване на активи от страна на ЕЦБ „да пресъхне” през септември, или октомври. Според други участници обаче, стимулите на европейската централна банка, могат да бъда удължени до края на годината.

При първия сценарий, е много вероятно да видим засилване на еврото, спрямо долара. Отлагане на края на стимулите за края на годината пък, могат да инициират по-нататъшен спад за единната валута.
Рано тази сутрин еврото се търгува спрямо долара при ключовото ниво от 1.1800, което вече веднъж ограничи ръста му.

Иначе по отношение на Фед, може да се каже, че няма никаква „драма”. Пазарът почти на 100% е заложил в нивата на търговия на долара повишение на лихвите от страна на резерва. Изненадите могат да дойдат по няколко направления. Първо – лихвите да не бъдат повишени и второ – Фед да не е особено агресивен (според инвеститорите) в изказването си относно бъдещата си политика.

И двете неща, могат да доведат до сериозни загуби за щатския долар, в светлината на силното му поскъпване през последните седмици.

eurusd123

Иначе от техническа гледна точка, сме свидетели на нещо много страшно за валутната двойка EUR/USD – смъртоносно пресичане. Ако то се окаже трайно, тоест еврото не поскъпне бързо и 50-дневната SMA не се върне над 200-дневната, то това може да е последвано от по-нататъшен силен спад на валутната двойка.