Forexnews.bg
Какво се случва с цената на петрола? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 07 Юни 2018 13:06

oil-graph-pictureПрез май двата бенчмарка на суровия петрол поскъпнаха до нови най-високи стойности за последните три години и половина като Брент надвърли $80 за барел, а WTIдостигна почти $73. Такива стойности на „черното злато“ не бяха виждани от ноември 2014 година.

Сериозното поскъпване на петрола започна, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изостави ядрената сделка с Иран и заплаши за налагането на допълнителни санкции на ислямската република. Като се има предвид, че Иран е един от водещите производители в ОПЕК и петия най-голям производител на петрол в света, това носи съществен риск за пазарите.

Биковете бяха разочаровани от информациите, че световните лидери в износа на суров петрол Русия и Саудитска Арабия водят преговори да премахнат част от производствените съкращения, които бяха договрени през 2017 и удължени до края на 2018 година. Това доведе до повече от 10% корекция в цените на петрола.

От друга страна ОПЕК-членът Ирак заяви в сряда, че увеличението на производството не е на дневен ред, тъй като пазарът е стабилен и цените са добри. Този коментар последва неофициално искане от Съединените щати, в което се иска от де факто лидера на ОПЕК, Саудитска Арабия да увеличи продукцията си.

Междувремнно, Венецуела, която също е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се затруднява да изпълни задълженията си по доставките на петрол. Десетки танкери останаха празни в близост до големите докове в страната, очакващи да бъдат напълнени с повече от 24 милиона барела суров петрол.

В същото време, повечетеого големите играчи на петролния пазар като Goldman Sachs и Morgan Stanley очакват ралито на цените на петрола да продължи.

В интервю за Блумбръг, Джеф Къри, ръководител отдела за суровините в Goldman Sachs отбеляза, че въпреки неотдавнашната корекция, породена от надеждите, че ОПЕК ще повиши производството, перспективите пред петрола са все още бичи.

Малко преди това Мартин Ратс, глобален петролен стратег в Morgan Stanley, написа, че нарастващото търсене на дизелово и самолетно гориво ще помогне на цените на суровия петрол тип Брент да достигнат $ 90 през 2020г.

live account amgeneric 728x222-27

Започенете да търгувате петрол с брокер номер 1 в Германия за 2018 година – Admiral Markets.

Технически анализ на петрола

След като в началото на юни, петролът падна под ключовата 100-дневна пълзяща средна (65,29 долара) за първи път от септември 2017 година, WTI (щатски суров петрол) отскочи от нивата малко над 64 долара и образува техническата конфигурация с японски свещи „чук" на дневна графика.

ози модел подсказва, че продавачите се изтощават и е възможно да видим импулс в отбора на биковете, които да насочат цената над съпротивата около 65 долара. Пробив над тези нива ще отвори вратите към върха от края на май 68,58 долара.

От друга страна, слизане под минимума от 5-ти юни ще засили натиска на мечките и ще открие пътя към продължаване на корекцията до 64 щатски долара и 61,8% Фибоначи корекция на възходящото движение от февруари до май 63,70 долара.

Как да печелите от движението в цената на петрола?

Един от най-популярните ETF-и базирани на цената на петрола е фондът PowerShares DB Oil Fund ETF CFD (DBO). Инвеститорите имат избор между две възможности за търговия с този индексен фонд - с договори за разлика (CFD-та), при които търгуват само разликата в цената на акциите на фонда и с реални акции (без ползване на ливъридж).

Можете да си купите CFD-та на DBO PowerShares DB с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets. Възползвайте се от политиката за негативен баланс.

Разбира се, експозиция върху петрола, може да придобиете и с други индексни фондове, базирани върху цената на суровината.

Друг начин, да се облагодетелствате от потенциално поскъпване на петрола е като заложите на компании от петролния сектор. Това включва акции на добиващи петрол компании, или предлагащи услуги за петролния сектор.

Можете да си направите портфейл от подобен род компании, опериращи на различни международни пазари, с което да диверсифицирате географския риск. Например, едни от най-големите компании за добив и преработване на петрол и петролни продукти са американската компания Chevron Corporation и Exxon Mobil Corp. Можете да си купите още CFD-та на водещи европейски компании, като Royal Dutch Shell PLC.

Възпозлвайте се от промените в цените на петрола чрез реална сметка в регулиран брокер.

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещи резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.