Forexnews.bg
Петте големи теми за валутните пазари тази седмица ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 08 Май 2018 08:03

currencyНастоящата седмица ще е относително кратка за родните трейдъри. И все пак, нека да погледнем, към петте теми, които се очаква да доминират на валутните пазари във форекс търговията до края на годината.

1. Данните за инфлацията в САЩ

Фед призна, че щатската инфлация се ускорява, като дори призна, че лихвите в САЩ ще се повишават по-бързо от предварителните очаквания. И в тази насока данните за инфлацията през тази седмица, могат да внесат повече яснота относно бъдещата политика на резерва.

От Фед не повишиха нивата на лихвите през изминалата седмица, но намекнаха за юнско повишение на лихвите.

Това бе достатъчно, за да видим изключително голяма сила за щатския долар на валутните пазари през изминалата седмица.

Изнесените в края на миналата седмица данни, посочиха 164 000 нови работни места, което се оказа под средните очаквания. Инфлацията за 12-те месеца до март обаче, възлезе на 1.9%, което се доближава изключително до целените от резерва 2%.

В момента Фед сигнализира още две повишения на лихвите, но все повече стават пазарните участници, които очакват още три вдигания на лихвите.

2. Срещата на АЦБ

Голямото събития при централните банки през седмицата е срещата на 10-ти май на английската централна банка. Очакванията са за запазване на нивата на лихвите, при текущото им ниво от 0.5%, особен след изключително лошите данни за ръста на британската икономика.

Промяната в очакванията за лихвите, бе сериозно, като за сравнение в началото на април, около 90% от инвеститорите залагаха за повишение на нивата на лихвите с 25 базисни пункта.

Лошите икономически данни, направиха така, че инвеститорите да не очакват нито едно повишение на лихвите във Великобритания през тази година.

Това инициира до поевтиняване с над 6% на британския паунд, само за две седмици.

3. Проблемите за аржентинкото песо продължават

Почти пет години по-късно след масираните разпродажби на развиващите се пазари, поскъпването на долара и растящите лихви, оказват изключително неблагоприятно влияние на валутите на страни като Аржентина и Турция.

Песото и лирата, достигнаха рекордно ниски стойности, което накара Аржентина да прибегне до трето поредно повишение на лихвите в страната, което ги отведе до 40%. Турция също повиши нивата на лихвите наскоро със 75 базисни пункта, в подкрепа на националната си валута.

4. Еврото и европейските акции

Поскъпването на долара спрямо еврото, оказва изключително благоприятно въздействие на европейските акции. Това подобрява перспективите за добри тримесечни резултати, особено за експортноориентираните европейски компании.

Еврото се понижи до най-ниската си стойност от четири месеца насам, което може да съдейства на европейските акции да изпреварват в представянето си щатските такива.

Ръстът на печалбите на компонентите от STOXX 600 се очаква да се ускори до 4.5% през второто тримесечие, спрямо 1.4% през първото.

5. Могат ли малките азиатски валути да се сринат?

Въпреки, че се говори колко устойчиви са азиатските икономики към шокове, подобни не са невъзможни, свързани с повишението на лихвите и ръста в цената на петрола. Страни като Индонезия, Индия, Тайланд, Южна Корея и Малайзия са изложени на потенциален отлив на капитал от облигациите и акциите им, което да окаже сериозен натиск върху валутите им.