Forexnews.bg
Фед подготви сцената за пазарен срив ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 04 Май 2018 07:37

stock-market-correctionВ сряда Фед не повиши лихвите, но подготви сцената за допълнително изтегляне на ликвидност. Или казано по друг начин, напълно е възможно Фед да подготви сцената за пазарен срив. Помните ли програмите за обратно изкупуване на активи. Много е вероятно да не си ги спомнят, в крайна сметка инвеститорите имат кратка памет.

Само ще припомним... Това бяха онези неща, които напомпаха с ликвидност пазара, като в същото време бяха в основата на неколкократния ръст на индексите, след финансовата криза от 2008-за година.

Е, сега е на път да се случи напълно противоположното нещо – изтегляне на ликвидност от пазара, с намаляване на рекордния баланс на Фед. А защо не, това да има напълно противоположен ефект върху пазарите, на този, който инициира тяхното „напомпване“?

Логиката е проста. Колкото по-голяма маса от пари има, която преследва по-висока доходност в акции, облигации и недвижими имоти, толкова по-високи са цените на тези активи. Откакто стимулите бяха представени, до септември на миналата година, всеки месец, на пазара се напомпваха едни 6 милиарда долара, които отиваха естествено в някакви активи.

Нещо повече, Фед казваше какво ще купува, кога ще го купува и за колко пари ще го купува, което допълнително улесняваше нещата. Това, направо си бе една инвеститорска мечта.

Също така, рекордните стимули, позволяваха на компаниите да правят рекордни обратни изкупувания на акциите си, като по този начин допълнително повишаваха стойността им. Това в среда на рекордно ниски лихви.

И когато бичият пазар достигна своя пик, към края на януари, индексът на сините чипове S&P 500 вече се търгуваше при нива от 25 х съотношение цена-печалба. Или най-високото му подобно съотношение от началото на бичия пазар.

Сега, нещата са се променили доста драстично. И докато преди добавяха по 60 милиарда долара на месец, сега изтеглят 30 милиарда долара, като вече са изтеглили първите 90 милиарда долара от пазара.

И това, което каза FOMC в сряда, или най-важното, което каза бе, че това изтегляне на ликвидност от пазара ще продължава. Според плановете на Фед, ще бъдат изтегляни допълнителни 50 милиарда долара на месец ликвидност до юли. Или от пазарът се очаква „да изтекат 130 милиарда долара за девет месеца!

Казаното до тук повдига следния въпрос...

Ако през последните години, пазарът се движеше само нагоре и нагоре, водев от допълнителна ликвидност от 60 милиарда долара всеки месец, какво ще се случи, при постоянно изтегляне на ликвидност от него.

Трябва да се има в предвид, че в крайна сметка от върха си през януари до момента, щатските индекси са се понижили с едва около 10%.