Forexnews.bg
Какво се случва, когато Фед повишава лихвите? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 19 Април 2018 08:55

fed-reserveЧудите се какво ще се случва, когато Фед повишава лихвите? Ето няколко основни направления на въздействие:

1. Заемането на средства става по-скъпо

Най-логичният ефект от увеличение на лихвите, ще е по направление на бизнеса и потребителите и това, че заеманите от тях средства ще станат по-скъпи. Тоест ще се повишат разходите за лихви. А това може да е критично, особено за високо задлъжнелите компании.

Първите жертви, ще са сектори и компании, опериращи при високи нива на дълг-собствен капитал. Един пресен пример са компаниите, добиващи шийстов петрол.

В началото на април, на миналата година, акциите на норвежката компания Seadrill, загубиха над 50% от стойността си, само за ден, поради съмнения, че компанията няма да успее да преструктурира огромния си по размер дълг. А причина за това, до голяма степен – са именно повишаващите се лихви.

Само ще припомним, че един фалит на голяма компания в сектора, на практика ще направи издадените дългове от тези компании почти без никаква стойност, а това може да е клечката кибрит, в „бурето с барут“ на рекордните задължения на сектора.

Опитът от финансовата криза през 2008-ма година, ни сочи колко бързо нещата могат да излязат от контрол, при едно по-значимо събитие. А дали този път събитието няма да е свързано със задействане на дългова криза, искрата за която да дойде именно от шийстовия сектор?

2. Лихвите по депозитите ще ги последват.

Друг логичен резултат от повишението на лихвите, ще е увеличаване на лихвите по депозитите. Те обаче, най-вероятно ще продължат да изостават, зад темповете на инфлация, която най-вероятно ще се увеличава в процеса на повишение на лихвите от резерва.


Едва ли Фед ще прибегне до по-нататъшно трайно увеличаване на лихвите, без да е налице стабилна инфлация и добро състояние на пазара на труда. Иначе, е налице опасност от поставяне на „прът“ в колелото на ръст, на водещата световна икономика. А това Фед едва ли ще направи.

3. Проблеми за акциите и облигациите.

Както сочи историята и случващото се в момента, традиционно първите 12 месеца от началото на цикъла на повишение на лихвите, е ползотворен за фондовите пазари. Този положителен ефект обаче, се „изчерпва“ с течение на времето и инвеститорите спират да „се радват“ на последващи увеличения на краткосрочните лихви.


Нещо повече, акциите и облигациите, започват да реагират по друг начин, когато стане ясно, че ще трябва да се конкурират в новата реалност с високи лихви. Бизнесът започва да забавя темповете на ръст в печалбите си, което до голяма степен е следствие от по-големите разходи по заетите средства. Започва началото на средносрочен цикъл на понижение в нивата на акциите и облигациите. Или можем да станем свидетели на така дългоочакваната по-сериозна корекция за щатските индекси, след достигнатите нови рекорди.

4. Доларът обикновено поскъпва

С повишението на лихвите и потенциалното поевтиняване на държавните облигации, инвеститорите започват да търсят долара, като „остров на спасение“.

Разбира се това до голяма степен ще зависи и от реакциите на останалите централни банки по света. Поскъпването на долара, което се наблюдава през последните месеци, може да се забави, ако подплашени от потенциална инфлация, централните банки и на други водещи региони, също започнат да повишават лихвите.

Няма как да не посочим, че при настоящия цикъл на повишение на лихвите, сериозен фактор, в противовес на поскъпването на долара ще е щатската президентска администрация. Тръмп, вече обяви официално „война“ на скъпия долар.