Forexnews.bg
Ако историята се повтаря, доларът може да поскъпне ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Март 2018 08:55

dollar euroВ началото на миналата година, инвеститорите имаха големи надежди за долара. Той се повиши с 3.5% през 2016-та година, като основна част от това повишение стана реалност след рали, стартирало през ноември.

Инвеститорите се надяваха, че консолидацията след голямото рали от 2014-та година, най-накра е приключило. Двойния връх при ниво от 100.4 пункта за доларовия индекс, бе пробит и всички очакваха поскъпването на зелената валута да продължи.

Списанието The Economist пусна брой, озаглавен „Могъщият Долар“ на 3-ти декември. Спекулантите държаха най-големите си дълги позиции от 2015-та година насам. Всички бяха дълги в долари.

И всички знаем, какво последва след това. Доларовият индекс отбеляза интрадневен връх при ниво от 103.82 пункта във втория търговски ден на 2017-та година и след това не спря да поевтинява до третото тримесечие на годината. Дъното на доларовия индекс бе достигнато при ниво от 91.03 пункта, или пиково понижение от 12.32%.

Последва леко възстановяване в доларовия индекс, което върна понижението му до 9.6%.

Встъпвайки в 2018-та година, ситуацията изглежда напълно противоположна. Всички прогнозират, че доларът ще продължи да поевтинява през годината и са крайно негативни. Инвеститорите се надпреварват да добавят къси позиции спрямо долара, ако вече не разполагат с такива.

И напълно е възможно да станем свидетели на повторение на сценария от миналата година, но в притовоположна посока. Когато всички са къси в долари, щатската валута може да изненада всички и да поскъпни.

И макар доларът да регистрира сериозно понижение през 2017-та година, той все още е във възходящ тренд. Линията на подкрепа, със свързване на дъната от средата на 2011-та година средата на 2014-та година, все още не са тествани. Тази линия е при нива от около 87 пункта за доларовия индекс. Така, че индексът трябва да падне още с около 3% за да видим тест на тази линия.

Едва при пробив на посочената линия, може да се говори за промяна на дългосрочно възходящия тренд на долара, спрямо останалите основни валути.

Разбира се, трябва да се посочи, че доларовият индекс се понижи под 50% фибоначи корекция от около 91-91.40. И предвид на факта, че не се оттласна бързо нагоре от това ниво, би могло да се приема, че това е траен пробив на нивото и дъното от септември на миналата година.