Forexnews.bg
Какво означават 313 000 нови работни места за долара? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Март 2018 08:46

riskmeter-640x410Щатската икономика е добавила 313 000 нови работни места през изминалия месец, стана ясно в петък на миналата седмица. Това бе най-голямата стойност на показателя от юли на 2016-та година.

За пети пореден месец, нивото на безработицата се запазва без промяна при ниво от 4.1%, или най-ниската й стойност за последните 17 години.

Президента Тръмп, който явно няма от какво друго да се притеснява, като например търговска война, началото на която постави през изминалата седмица, побърза да туитне с главни букви “JOBS, JOBS, JOBS!”

На фона на добрите данни за новосъздадените работни места обаче, донякъде разочаравощ бе ръста в почасовото заплащане на работещите – в размер на едва 0.1%.

На годишна база, ръстът на заплащането е било в размер на 2.6%.

Данните обаче не бяха достатъчнзди, за да доведат след себе си до по-нататъшен ръст на долара, спрямо останалите основни валути. Въпреки, завишените очаквания за четири повишения на лихвите през тази година, явно притесненията от потенциална търговска война между САЩ и останалия свят, оказва низходящ натиск върху нивата на долара.

В допълнение, разочароващите донякъде данни за ръста на почасовото заплащане, също доведе след себе си до очаквания за по-слаб ръст на инфлацията и съответно по-малък инфлационен натиск.

„Силен доклад за заетостта, в съчетание със слаб ръст на инфлацията, казва на пазара, че опасенията за ръста в цените, може да е преекспониран“, според Джанатан Голъб, главен стратег в Credit Suisse. “Пазарът трябва да осмисли своите очаквания“, допълва още експертът.

Експертите обаче, не смятат че данъчните облекчения, имат кой знае колко общо с добрите резултати за заетостта и безработицата. Производствения сектор например, е добавил едва 31 000 нови работни места.