Forexnews.bg
GS: Бичият пазар в САЩ, който става на 9 години, губи от своя блясък ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 09 Март 2018 07:37

Goldman-Sachs-work-life-balanceБичият пазар при щатските акции, може и да бележи своя девети рожден ден през тази седмица, но фондовите пазари, определено започват да „губят от своя блясък, смятат анализаторите на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

След изключителна 2017-та година и рекордни стойности в началото на тази, щатските индекси, започват да изпитват сериозни затруднения. Това може да се засили и с наближаването на 2019-та година, смятат още експертите на GS.

„Перспективите за възвръщаемост на щатските акции, изглеждат по-лоши през 2019-та година“, смятат анализаторите на GS. „Нашите икономисти прогнозират, по-нататъшно повишение на лихвите от страна на Фед през тази година, както и нарастване на лихвите по щатските държавни облигации към 4%“, се казва още в направения анализ.

Инвеститорите, показаха, че се опасяват от бъдещите действия на Фед през февруари, когато разпродаваха сериозно щатските индекси. Нещо повече, индексът на сините чипове Dow загуби над 1 000 пункта, в най-лошото си дневно представяне в историята, през изминалия месец.

Последваха митата на Тръмп и оставката на главния икономически експерт на щатския президент, което допълнително повишава напрежението сред инвеститорите. Сега никой не е наясно какво може да очаква и ще видим ли търговска война, подобна на тази от края на миналия век, което доведе до сериозно поевтиняване на долара.

Щатската икономика се повиши с 2.3% през изминалата година, а новият ръководител на Фед – Джером Пауъл, вече говори доста агресивно пред Конгреса. В допълнение, лихвите по 10-годишните щатски облигации притеснително се приближиха към психологическата граница от 3%.

Анализаторите на Goldman обявиха очакванията си да видим повишение на широкия щатски индекс от 5% до края на годината. Ако това се случи обаче, ръстът ще е изключително слаб в сравнение с миналата година, когато широкия индекс добави близо 20% към стойността си.