Forexnews.bg
Корпоративните печалби разбиват очакванията, но на никой не му пука ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Февруари 2018 09:38

US-Indices-2Отчетният сезон в САЩ, тече с пълна сила и резултатите на щатските компании са сериозно над очакванията. Явно обаче, на никой „не му пука“ от този факт. Всички са се вторачили към сериозната корекция на индексите от последната седмица и половина и се опитват да предугадят, кога ще свърши мъката за инвеститорите.

А статистиката, е сериозно в полза на щатските компании. Общо 80.7% от компаниите от широкия щатски индекс S&P 500 са отчели своите резултати до края на миналата седмица. Като 74% от всички с резултати, са превишили най-ниските очаквания на анализаторите. Печалбите превишават очакванията средно с 4.8%.

Това е далеч по-добре от нивата от предходното тримесечие, когато 68% от компаниите превишаваха най-ниските очаквания на анализаторите, а средното превишаване на печалбите е било с 4.7%.

От финансовата институция Credit Suisse, прогнозират още, че ръстът в печалбата на акция през четвъртото тримесечие, се очаква да е в размер на 15.3%, което може да е второто най-добро по представяне тримесечие от началото на 2015-та година.

Явно обаче, на никой от инвеститорите не му пука за тези добри резултати. Всички са се вторачили във Фед и очакванията, резервът да повиши нивата на лихвите по-агресивно през тази година, следствие на опасенията за ускоряване на инфлацията и доброто представяне на щатската икономика.

Или казано по друг начин, явно пазарът си е взел в аванс, добрите очаквания за ръст на щаската икономика.

Иначе, четвъртото тримесечие, се определя от анализаторите, като най-доброто за щатските компании, през последните няколко години.

През последните девет дни, понижението на щатските индекси възлезе на 10.04%, като загубата на индексите на 8-ми февруари, бяха най-големите в рамките на ден, поне от 1980-та година насам.

Сега обаче, инвеститорите започват да си задават въпроса, дали понижението на индексите не бе прекомерно и твърде бързо. Последните започват да се стабилизират, като се появяват и някои по-смели анализаторите, които съветват инвеститорите да не се поддават на паника и да не продават добрите си позиции в портфейлите си.

Експертите припомнят, че липсва съществена корелация между движението на индексите и ръста в печалбите на щатските компании. През последните 90 години индексите са приключвали на негативна територия през годината 29 пъти. От тях в 70% от случаите е имало повишение в печалбите на компаниите с двуцифрени стойности.