Forexnews.bg
Дж. Сийгъл: Инвеститорите станаха алчни и плащат цената за това ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 05 Февруари 2018 09:39

jeremyИзвестният професор Джеръми Сийгъл, заяви по повод на разпродажбите в края на миналата седмица, че инвеститорите станаха твърде алчни и плащат цената за това.

„Когато в 8:30 видях данните за ръста на заплатите на годишна база, достигайки деветгодишен връх си казах - „уау най-вероятно ще видим четири повишения на лихвите през тази година““, коментира Сийгъл, пред финансовото издание CNBC.

Сийгъл, известен през последните години, като един от най-бичи настроените за щатските индекси анализатор, заяви през тази седмица, че можем да станем свидетели на разпродажби в рамките на 10%. Ако Сийгъл е прав, то първите 4% от спада, вече са реалност.

„Смятам, че това което се случи на пазара в петък бе ефекта на лихвите. Много е вероятно инвеститорите да са променили своите очаквания за три повишения на лихвите през тази година, а защо не и за четири“, смята още Сийгъл.

След по-добрите от очакванията данни за заетостта в САЩ, лихвите по десетгодишните облигации се повишиха до нива от 2.85%, нива невиждани от няколко години насам.

Сийгъл заяви още, че инвеститорите плащат цената на свръхочакванията си, във връзка с данъчните облекчения предприети от републиканците.

Инвеститорите определено се престараха в началото на тази и края на миналата година. Те на практика отчетоха почти два пъти, потенциалния позитивен ефект от повишението на лихвите в най-голямата световна икономика.

„Дали това ще се превърне в корекция от 10%? Напълно е възможно“, допълни още Сийгъл.