Forexnews.bg
Защо да инвестирате в сребро? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 01 Февруари 2018 14:33

Няколко са причините, поради които предлагаме на трейдърите сериозно да обмислят среброто, като част от своя инвестиционен портфейл. Тези причини, ще ги раздели, като първа и основна позиция в портфейла. Тях ще ги разделим в две категории – фундаментални и технически.

Фундаментални причини за покупка на сребро:

Среброто е благороден метал, който е силно обвързан с индустрията.

В тази насока възстановяването на световната икономика, безспорно ще се отрази благоприятно на търсенето на метала.

Пазарът на сребро е малък и това е свързано с волатилност. И докато това означава по-голям спад от цените на останалите благородни метали, при „мечи пазари“, означава също и по-голям ръст при „бичи пазари“. От дъното през 1970-та до върха на бичия пазар през 1980-та среброто е поскъпнало с 3 105% при ръст от 2 328% за златото. От дъното през 2008-ма до върха през 2011-та, златото поскъпна с 166%, при ръст за среброто от 448%.

Всъщност, за да достигне върха си от 2011-та година при нива от над 50 долара, среброто трябва да поскъпне с близо 200% от текущите си нива. За да достигне върха си, златото трябва да поскъпне едва с 50%.

Запасите на сребро намаляват.

В миналото централните банки и големите институционални инвеститори държаха запаси на сребро. Те обаче намаляха сериозно от 1996-та насам – по точно със 73% до 2015-та година.

Индустриалното потребление на среброто расте. Като най-сериозен проводник на електричество, среброто се използва в почти всяка индустрия – от производството на електроника, до медицинско оборудване. Бумът при индустриите, на практика направи така, че към днешна дата, близо половината от потреблението на сребро, да се пада на тях.

Предлагането на среброто от водещите производители намалява. Драстичният спад в цената на среброто през последните две години, направи така, че много от основните производители трябваше да намалят разходите и производството си, за да останат в бизнеса. Това доведе до намаляване на предлагането. Предлагането обаче, веднъж съкратило мощности, ще може да реагира много по-трудно на растящото търсене. През последните три години, предлагането на сребро намалява, което се случва за пръв път от периода 1991-1993-та година.

В същото време търсенето на сребро нараства, особено по направление на Индия и Китай. Докато търсенето на златни бижута в Индия се запазва постоянно от 2006-та година насам, това на сребърни нараства 3 пъти до 2012-та година, след което започва да расте експоненциално, за да се повиши близо 7.5 пъти, през 2016-та година, спрямо десет години по-рано.

Среброто е при едно от най-ниските си нива, съпоставено със златото.

Съотношението злато-сребро при ниво от 78 е близо до пика си при 85. През 21 век, средното съотношение злато сребро е 61.

silver-768x432

И накрая, но не последна място, среброто е инструмент за защита от инфлация, каквато е напълно възможно да видим през тази година, предвид на силното поскъпване на суровини като петрола и другите енергийни ресурси. Среброто, като благороден метал се приема и за хеджиращ инструмент срещу политически и финансови кризи. А ето и няколко причини защо да предпочетете среброто пред златото.

Технически причини за покупката на сребро:

Потенциално „Златно Пресичане“ при цената на среброто на седмична графика, което е изключително рядко явление, само по себе си.

Последният път, когато станахме свидетели на „златно пресичане“ (отбелязано с кръгче на графиката) – преминаване на 50-дневната пълзяща средна величина, над 200-дневната, през 2009-та година, последва утрояване в цената на среброто през следващата година и половина, когато среброто достигна от 16.5 долара до 50 долара.

Разбира се, трябва да е ясно, че златното пресичане е трайно. Тоест трябва да видим известно отдалечаване на 50-дневната величина, над 200-дневната. Първите позитивни симптоми обаче са налице. Цената превиши 50-дневната си SMA.

silver-1024x435

Ключов пробив на горната граница на стесняващия се триъгълник

Предупреждение за риск: Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари. Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.