Forexnews.bg
Балон ли е биткойнът? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 30 Януари 2018 06:12

Преди да преминем към разсъжденията спука ли се балонът при биткойна, трябва да разясним, разбира се – какво точно се има в предвид под балон и няколко тези за и против това дали биткойна е балон?

Психологията, която води до балонизиране в цените на активите, може да бъде наблюдавана на следната графика, съпоставена с движението в цената на биткойна до момента.

alt

Както виждаме от графиката определено има тревожни прилики. Сега въпросът е, дали биткойнът е стигнал до своя пик, където се е приемал за “нова парадигма”? Отговор на този въпрос ще видим, само при връщане към “нормалното” и потенциален тест на върха на криптовалутата и неуспешния й пробив. Такъв сценарий, бе наблюдаван, както вече писах, при случилото се през 2013-та година…

Тогава, биткойнът не успя да пробие върха си, което бе последвано от срив в цената му и дълго време търговия в нисък рейндж.

биткойн срив\

Няколко причини защо биткойнът е балон:

Може би най-явния симптом за един балон, е експоненциалното поскъпване на един клас активи. Тук е налице потвърждение, като цената на биткойна, поскъпна два пъти, при това само от началото на годината, като голяма част от повишениет се случи в последните два месеца. Подобни резки поскъпвания в един актив, не са особено здравословни и могат да са признак за балонизиране.

Биткойнът е в полезрението на медиите, историите за забогатяване са навсякъде

Една от характеристиките на балоните е повсеместното внимание към тях включително и в медиите. Навсякъде ни заливат данни за рекордното поскъпване на крипто-валутата, истории за забогатели хора, колко милиона щяхме да сме изкарали, ако бяхме си кубили биткойни за 100 долара преди десет години… По този критерии, определено може да се каже, че биткойнът се е балонизирал.

  • Няма логично обяснение за цената на биткойна.

Друга типична характеристика на балоните е, че цената на един актив се повишава до нива, при които липсват логични обяснения за оценката им. Ситуацията при биткойна се усложнява допълнително от това, че валутата няма вътрешна стойност, не се поддава на въздействие, а цената й до голяма степен зависи от търсенето и предлагането. Хората, които купуват биткойн, често дори не разбиращи какво точно е биткойна, убедено могат да спорят с всички, защо валутата ще продължи да поскъпва и ще дават примери, колко пари са изкарали от нея. По този признак, също има повод за опасения. Да не говорим, че зад пазарната капитализация на крипто-валутите, в размер вече на около 100 милиарда долара, не е ясно дали стои технология, която ще устои теста на времето.

Появяват се нови теории защо биткойнът ще продължи да поскъпва

Все повече анализатори, започват да застават зад тезата, защо биткойнът ще продължи да поскъпва. Същите те обаче, само преди 2 месеца, нямаха подобни теории, при това при цена с около 50% по-ниски. Подобни яростни защитници на бъдещия ръст в цената на един актив, при това използвайки нови и недоказани теории, са налице, което също може да е тревожен сигнал, за балонизиране в цената на валутата.

Как стои биткойн балонът, до някои от най-големите балони в историята?

Дали биткойнът ще свърши като един от най-лошите финансови балони в историята? Това предстои да видим… А подобна прогноза, вече дадоха известни експерти, като Джейми Даймън и Уорън Бъфет. Дали ще се окажат прави…

Може би се чудите как стои „биткойн балонът“, ако има такъв, спрямо други популярни балони в историята. Всъщност криптовалутата поскъпна близо 60 пъти през последните три години, което наистина е изключително постижение само по себе си. Дали сме във фазата на „пукане на балона“ обаче, предстои тепърва да видим.

Много анализатори сравняват случващото се при биткойна, с това което се случи през 90-те години на миналия век с технологичния Nasdaq.

43334

Връщайки се по-назад във времето, поскъпването на биткойна с лекота превишава балона Мисисипи и балона от Южно Море през 18-ти век. Поскъпването на биткойна, дори превишава ръста при манията на лалетата в началото на 17-ти век.

Според бичи настроените инвеститори, края на бума при биткойна, все още е далеч и на пазара има много други неща, които трябва да се анализират, отвъд поскъпването на цената на криптовалутата. Ако биткойнът, се превърне в широко-приемана форма на дигитално злато, както прогнозираха братята Уинкелвос, пред биткойна все още има още много добри времена.

Без ясна фундаментална стойност и опериращ на силно нерегулирани пазари, прави биткойна много наподобяващ на наблюдаването в миналото балони, според някои експерти.