Forexnews.bg
Тревожна дивергенция между транспортния и индустриалния Dow ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 26 Януари 2018 09:52

 

dow-theoryДвудневната разпродажба на индекса Dow Jones Transportation Average, се случва в среда на повишение на индекса Dow Jones Industrial Average, което се случва за пръв път от близо 9 години насам и определено трябва сериозно да тревожи инвеститорите.

Транспортният индекс загуби вчера 1.5% рано през деня, като 19 от неговите 20 компонента се търгуваха на отрицателна територия.

За сравнение индустриалният индекс, се повишаваше в същия момент със 137 пункта, или 0.5%. Силният спад в транспортния индекс, до голяма степен се предопредели от загубата на авио- и железо-пътните компании.

Това дойде като добавка, към понижението на транспортния индекс с 1.4% в сряда, когато индустриалният индекс отново добави 41 пункта към стойността си.

Последният път, когато транспортният индекс се е понижавал с повече от 1% в две последователни сесии, докато индустриалният индекс се е повишавал в тези две сесии е бил през април на 2007-ма година, или шест месеца преди октомври на 2007-ма година, когато бичият пазар намери своя пик.

Тогава, транспортният индекс загуби 1.29% на 26-ти април 2007-ма година, както и 1.07% на 27-ми април, докато индустриалният индекс се повиши с 0.1% през тези два дни.

Според теорията на Дау – най-старата теория за технически анализ и двата индекса трябва да се движат в една посока, за потвърждение на дългосрочния възходящ тренд.

В светлината на осемгодишен бичи пазар, инвеститори и анализатори продължават да спорят относно бъдещата посока на щатските индекси и дали ръстът не е преекспониран.

Основоположник на техническия анализ е „теорията Dow”. Тя е и първият технически индикатор, известен на хората.

Според теорията, акциите на транспортните и индустриалните акции, трябва да се повишават заедно, за да продължи ръста на пазара. Възможно най-позитивния сигнал е когато двете групи от акции, достигнат нови рекорди едновременно.

Това се случи през октомври, а всички видяхме какво последва – повишение за индекса на сините чипове Dow Jones от 17%.