Forexnews.bg
Не всички печелят от слабия долар ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 25 Януари 2018 10:01

us dollars-6907Напоследък, се наблюдава консенсус сред част от икономистите, че слабостта на щатския долар е добра за щатската икономика, защото прави американските стоки относително по-евтини на международните пазари. Всъщност, ревностен поддръжник на слабия долар, е не кой да е, а самият президент Тръмп.

Тази теза, бе подкрепена в известна степен и от щатския финансов министър Стивън Мнухин. В интервю от Давос, Мнухин заяви „Очевидно слабия долар е добър за нас, предвид на това, че той добавя търговски възможности. Той добави още, че стойността на долара „въобще не е обект на притеснение за САЩ в момента.

Валутните трейдъри и валутните експерти обаче, далеч не са толкова убедени, колкото твърди Мнухин.

„Това е комплексен въпрос“, според Васили Серебряков, валутен стратег в Credit Agricole Corporate & Investment Bank в Ню Йорк. „По-слабият долар, подкрепя международната конкурентност на американските стоки. В същото време обаче, той повишава стойността на вносните стоки и може да увеличи сериозно инфлацията. Няма прост отговор на въпроса кое е по-добре“, допълва още Серебряков.

Налице е също въпроса кой се облагодетелства от слабия долар.

Големите мултинационални компании се облагодетелстват, защото повечето от техните продажби са отвъд Океана. И когато те репатрират капиталите в САЩ, усещат позитивните ефекти от евтиния долар. За по-малките компании и потребителите обаче, нещата са далеч по-различни.

Слабият долар прави щатските стоки по-конкурентни на международните пазари, това е вярно. Но също така вносните стоки за потребителите стават по-скъпи. А когато се погледне към структурата на щатската икономика, това се превежда в по-големи търговски дефицити и дефицитите по текущата сметка. В този ред на мисли, когато доларът е силен, печелят потребителите.

„В по-дългосрочен план, силата на долара е отражение на силата на щатската икономика и факт е, че това ще подкрепя зелената валута да е основна резервна валута“.

От друга страна слабостта на щатския долар, може да накара много страни да намалят резервите си в долари, както и държаните щатски активи, което допълнително може да отслаби щатския долар.