Forexnews.bg
Лихвите по 2-годишните щатски облигации над 2% за пръв път от 2008 г. ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 12 Януари 2018 17:32

riskmeter-640x410Лихвите по 2-годишните щатски облигации се повишиха над 2 процента, за пръв път от финансовата криза през 2008-ма година насам. И това е голяма новина за пазарите и за потенциалните очаквания към Фед.
През последните 14-месеца, станахме свидетели на драматично движение в нивата на най-чувствителните към политиката на Фед лихви.

След като дълго време, те не намираха пътя си трайно над 1%, в крайна сметка започнаха да се повишават, след като Тръмп пое поста на президент на САЩ.

Впоследствие, лихвите продължиха да се повишават през изминалата година, следствие на очакванията инфлацията в САЩ да започне да се повишава, което инициира три повишения на лихвите от страна на Фед.

Данни за инфлацията, изнесени днес, посочиха, че нивото на инфлация в САЩ започва бавно но сигурно да се повишава. Очакванията, за следващо повишение на лихвите в САЩ през март, вече са на 80%.

Междувременно разликата между пет- и 30-годишните щатски държавни облигации е най-ниска от 2007-ма година насам.

Последният път, когато инвеститорите видяха лихвените нива над 2%, бе на 30-ти септември 2008-ма година, близо две седмици след колапса на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc., довела до финансова криза.

През септември 2011-та година, лихвите по 2-годишните щатски облигации достигнаха рекордно дъно от 0.143 процента, когато краткосрочните лихви в САЩ бяха при нива от около 0 процента.

Сега, двугодишните облигации, предоставят на инвеститорите повече доход, отколкото е дивидента на широкия щатски индекс S&P 500 Index и анализаторите започват да се чудят как това ще се отрази на пазара?