Forexnews.bg
Сребро, вместо криптовалути? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 08 Януари 2018 13:12

Умря ли търговията с криптовалути?

Криптовалутите изпълниха своята роля за най-търпеливите инвеститори. Те им донесоха сериозни печалби. Биткойнът поскъпна близо 13 пъти през изминаващата си вече 2017-та година, а други криптовалути, като рипълът например, донесоха печалби от над 250 пъти.

Сега, изглежда като че ли е време инвеститорите да заместят алчността с разум. Тези, които не са имали криптовалути до момента, може би е много по-разумно да се насочат към други инвестиционни класове активи. Или да следват основния принцип на гениалните инвеститори – “излез от един актив, когато вече няма разумно обяснение за цената му”.

А разумно обяснение за цената на криптовалутите, е всичко друго, но не и това което е налице при дигиталните монети в момента.

Последните са заплашени от много фактори, като например, потенциална по-нататъшна регулация, а може би дори и забрана в много страни, експлозивно и експоненциалното повишение в капитализацията, повишила се от 17.6 милиарда долара в началото на 2017-та, до над 530 милиарда към края на годината и много други фактори.

А както всички знаете, първите на финансовите пазари винаги печелят. В какво може да сте първи? В това да прогнозирате накъде ще се насочат част от рекордните средства, насочвани в момента към криптовалути.

silver 3

А това, може и да е историята на следващата година. Голямата волатилност и „зацикляне“ в ръста на криптовалутите, което може да е историята на 2018-та, може да накара инвеститорите да потърсят следващия клас активи, който да им донесе добра доходност.

Едно е сигурно – едва ли можем да видим поскъпване от нови 14 пъти в биткойна през 2018-та година. Това би означавало, че за още една година, пазарната капитализация на биткойна, би се повишила от 256 милиарда долара на 3.58 трилиона долара. Това, определено са особено големи числа.

Някой ще кажат, че ги устройва и 100% ръст в цената. Да, възможно е биткойнът да поскъпне със 100% и да достигне 30 000 долара, въпроса е, че по пътя може да е много волатилен и да ставаме свидетели на корекции от 30, или повече процента, каквито видяхме че могат да се случват само в рамките на около седмица. А вие можете ли спокойно да гледате, как една трета от вашия капитал се изпарява? Ако отговорът е да, ето къде можете да търгувате с биткойн…

Сега на въпроса, кои са инвестиционните класове, към които инвеститорите биха пренасочили част от печалбите си от криптовалути?

Кандидат номер 1 – Среброто

Може би първото, което би Ви дошло наум по отношение на известна диверсификация е златото. В крайна сметка, до голяма степен се говори, че биткойнът във все по-голяма степен изземва функциите на благородния метал, в частта му за съхранение на стойност. Може много да се спори по този въпрос, но в известна степен инвеститорите усещат нещата именно по този начин – а именно, че биткойнът се конкурира със златото.

В тази насока, логично е да се приеме, че част от инвеститорите в криптовалути, могат да погледнат към благородните метали, от една страна като диверсификация на техните инвестиции в криптовалути, а от друга, от гледна точка на чистата конкуренция между двата класа активи.

И тук, може би има една доста по-добра алтернатива, за криптоинвеститорите, която в по-голяма степен да отговаря на инвеститорската им психология и склонност към риск и търсене на възвръщаемост. Става въпрос за среброто…

Първо, среброто е много по-волатилно от златото. Характеристика, която определено би се оценила от крипто-инвеститорите.

Второ, златото се търгува в съотношение спрямо среброто от 79, което е доста по-високо от средното в исторически план от близо 50.

Среброто с идеален момент за покупка от техническа гледна точка?

Най-хубавите новини, свързани със среброто обаче, са реалност, когато погледнем към техническата картина на графиката.

Според редица изследвания, най-добрият момент от годината за покупки на сребро, са първата седмица на януари и юни. Тогава цената на метала има склонност да регистрира дъна, което го прави идеален за покупки…

SILVER

От друга страна, среброто е изключително близо до ключови нива на съпротива и подкрепи. Спадът в цената на метала, не би следвало да се простре отвъд 15.5 долара, ниво, което вече ограничи поевтиняването на метала през ноември.

По-важното обаче е, че сме на крачка от „златно пресичане“ при среброто, при това на седмична графика. Какво е златно пресичане? Това е моментът, в който 50-дневната пълзяща средна, се повиши над 200-дневната такава. Това се приема, като сигнал за промяна на дългосрочния тренд, като възходящ.

Или, първият сериозен признак за покупки на среброто, може да е налице, когато синята линия на графиката, се повиши над червената. А това може да се случи точно в началото на януари, когато е исторически най-добрия момент за покупка на среброто.

Истинското повишение на среброто обаче, което да го отведе за тест на психологическата граница от 20 долара, може да се случи, при пробив на червената низходяща линия, която може да се сметне за горната граница на стесняващ се триъгълник.

Така, че криптоманиаци, защо не пробвате търговия и с други инструменти, като среброто например…