Forexnews.bg
Безценните инвестиционни съвети на 2017-та ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 05 Януари 2018 07:07

amrИзминалата година бе изключително положителна за инвеститорите, като ръст отбелязаха, почти всички инвестиционни класове. Тя обаче, донесе и много безценни инвестиционни съвети за търгуващите на финансовите пазари. Ето и някои от тях:

Грешките са присъщи за инвеститорската същност

Скромността е благодетел. Грешните прогнози, винаги са били част от „инвестиционната игра“, като изминалата година бе поредното доказателство за това. Да започнем с популярния коментар на Джейми Даймън, че биткойнът е балон, който няма да свърши добре за инвеститорите и ще се спука съвсем скоро. Тази прогноза, Даймън направи при нива на дигиталната валута от близо 5 000 долара. Само шест месеца по-късно обаче, биткойнът се търгуваше при нива близо три пъти по-високи, от момента, когато Даймън „разкритикува“ дигиталната валута.

Много от великите инвеститори, прогнозираха корекция за щатските индекси, но такава въобще не се случи. Нещо повече, щатските индекси завършиха близо до историческите си рекорди, отбелязвайки ръст от над 20% за годината. Нещо повече, липсваше корекция повече от 3%, като в същото време индексът S&P 500 отбеляза рекордна серия от 12 поредни месеца с повишения.

Могат да се посочат още прогнози и статии като - „Доналд Тръмп ще е трагедия за финансовите пазари“, „Мечият пазар при облигациите започва да се случва“, „Биткойнът не струва нищо“, „Това ще е страхотна година за златото“ и т.н.

Върховете са по-трудни за прогнозиране от дъната

Да се идентифицират правилно дъната, не е лесна задача, в момент, когато страхът властва на пазарите. Още по-трудно е обаче, правилно да се прогнозират върховете за пазарите. Защото алчността сред инвеститорите е още по-силен мотиватор. Никой не може да прецени, докъде може да се простре човешката алчност...

Пазарните експерти, се препираха един с друг, да определят къде точно ще е върха на пазара. До момента, всички се оказаха грешни. Сега, когато заемат далеч „по-меки“ позиции, може и да наближава момента, за регистриране на връх.

Разбира се, в даден момент, някои от експертите прогнозирали връх, ще се окаже прав и неговото име ще е в светлината на прожекторите известно време. Едва ли обаче, успехът му ще се повтори следващия път, когато сметне, че сме намерили дъно, или сме достигнали до нов връх.

Рисковете се възнаграждават само до определен момент

И накрая, имайте в предвид, че рисковете не винаги се възнаграждават. Сред инвеститорите е налице схващането, че по-голям риск, обикновено се свързва с по-голяма печалба. Понякога обаче, особено след силен и продължителен ръст, поемането на рискове не се възнаграждава пропорционално.

Доказателство за това са портфолио мениджърите, които управляват средства с ползване на ливъридж. Статистиката сочи, че те рядко влизат на челните места в класацията на фондовете.