Forexnews.bg
Кои сектори ще спечелят най-много от данъчните облекчения в САЩ? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 27 Декември 2017 10:30

taxТръмп успя да прекара дългоочакваната данъчна реформа. И това, определено е най-голямото му постижение, откакто е встъпил на президентския пост през тази година. Сега въпросът е кои сектори и компании, ще се облагодетелства в най-голяма степен от тези реформи и как и до колко те ще облагодетелстват ръста на щатската икономика?

Отговор на тези въпроси, дават стратези от Уолстрийт, в техните прогнози.

В най-голяма степен от реформите, безспорно ще се облагодетелстват акциите на малките компании, банковия сектор и технологичните компании.

Именно тези очаквания, накараха много от водещите банки на Уолстрийт, да повишат прогнозите си за щатските индекси. Средните очаквания за S&P 500 са за нов двуцифрен ръст в стойността на индекса, след изключителното му представяне и повишение от над 19% през тази година.

Някои анализатори, като например от банката UBS, смятат дори, че реформите могат да инициират ново повишение на широкия щатски индекс от 25%, когато те бъдат имплементирани. На подобно мнение, явно са и експертите от друга водеща щатска банка – JPMorgan.

Индексът, следящ представянето на малките компании – като S&P 600, вече се радват на изпреварващ ръст, в сравнение с индекса, следящ големите и основни компании в най-голямата световна икономика.

Банките

Банковият сектор в САЩ, вече не веднъж бе определян, като секторът, който в най-голяма степен ще се възползва от данъчните реформи. В допълнение, оптимизмът, свързан с представянето на щатската икономика, също оказва благоприятно въздействие върху индустрията. Или това, може да е един от най-добре представящите се сектори в САЩ през следващата година.

Повишението на лихвите в САЩ е допълнителен фактор, който съдейства за доброто представяне на щатските банки. Фед повиши нивата на лихвите три пъти през изминаващата си вече година, като последното им увеличение бе през този месец. Резервът, се очаква да направи това още три пъти през следващата година.

Технологичните компании

Технологичните компании също се очаква да са голям печеливш от реформите. Секторът се очаква да репатрира сериозни капитали от чужбина и да ги материализира в инвестиции. Това безспорно, ще продължи да оказва въздействие върху доброто им представяне и през следващата година.

Трябва да се отбележи обаче, че технологичният сектор, проявява известни признаци на слабост, след достигнатите нови исторически рекорди за индексите през последните седмици.