Forexnews.bg
Основателят на лайткойн продаде монетите си ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 21 Декември 2017 09:35

litecoinСъздателят на криптовалутата лайткойн – Чарли Лий, който създаде лайткойна през 2011-та година, обяви в Reddit вчера, че е продал всичките си лайткойни, с изключение на известен брой физически такива, които държи като „колекция“.

Често Лий бе обвиняван, че с коментарите си в социалните мрежи, се опитва да въздейства върху нивата на криптовалутата, с което да се облагодетелства.

„Някои дори смятат, че съм скъсил лайткойна“, коментира Лий, във връзка с горепосочените обвинения. „Така че, в известна степен, може да се приеме като конфликт на интереси да притежавам лайткойни и да коментирам цените в социалните мрежи. Винаги съм се опитвал да се въздържам от покупки, или продажби на лайткойн, преди да правя коментари в социалните мрежи, но това е нещо, което само аз знам. Разбира се най-вероятно винаги ще има съмнения, че моите действия и коментари са били инициирани с цел лично облагодетелстване“.

През изминалата седмица в интервю за финансовото издание СNBC, Лий призна, че не спекулира с цената на криптовалутата, защото „винаги бърка“. „Ако кажа, че лайткойнът ще поскъпва и това не се случи, хората ще бъдат разочаровани“, допълни още Лий в интервюто.

Лайткойнът, преживя изключителен момент през тази година, достигайки исторически връх при ниво от 375.29 долара, като се повиши с над 7 000 процента от началото на годината.

Продаденото количество лайткойни „не срина пазара“, заяви Лий, макар и да не уточни какво количество от криптовалутата е продал. Все пак, той уточни, че това е бил малък процент от дневния обем на борсата GDAX.

Лий често е обвиняван, че се опитва да „надуе“ цената на биткойн кеша, за който пуска позитивни коментари в социалните мрежи. Цената на криптовалутата изригна, след като стана ясно, че Coinbase подкрепя новата криптовалута, появила се на „бял свят“, едва през август, след трудна вилица при биткойна.