Forexnews.bg
Как ще се отрази повишението на лихвите на акциите? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 06 Декември 2017 10:10

fed-reserveИзглежда всичко друго освен сигурно, че Фед ще повиши нивото на лихвите през този месец. Според фючърсите обаче, това е сигурно, че ще се случи. Инвеститорите залагат над 90% вероятност лихвите да бъдат повишени, на следващото заседание на Фед.

Това се усеща в нивата на търговия на долара, спрямо останалите основни валути. Както и в поевтиняването на златото.

Краткосрочните лихви се повишават, след като краткосрочните лихви са между 1 и 1.25%. Това е крайно ниско от историческа гледна точка.

„Фед вярва, че балансът между инфлацията и ръста на БВП, подкрепя тезата за повишение на лихвите“, според Стивън Ууд, главен пазарен стратег в Russell Investments в Ню Йорк.

Обикновено, по-високите лихви, изяждат от бюджетите на индивидуалните и корпоративните кредитори. Това от своя страна, се отразява негативно върху нивата на търговия на акциите.

Приема се, че Фед иска да повиши лихвите, докато все още ситуацията го позволява. Защото в противен случай, централната банка няма да има инструменти, с които да въздейства при потенциална следваща криза.

Дългосрочните лихви, също се очаква да тръгнат нагоре. На теория, ускорен ръст, или повишен дефицит, би трябвало да окаже възходящ натиск върху лихвите.

Ръстът на потребителските разходи, достигна 3.3% за третото тримесечие, според правителствените данни.

Какво означава всичко това за щатските фондови пазари? Ниските лихви, бяха основна причина за повишението на щатските индекси до нови исторически рекорди. С нормализирането на политиката обаче, както и очакванията за намаляване на баланса на Фед, въздействието върху щатските индекси се очаква да е негативно.

В момента индексът Standard & Poor's 500 се търгува при съотношение от около 25 пъти печалбите, което се смята за високо, спрямо историческото съотношение от 14.7. Възвръщаемостта на акциите през последните години е по-висока от средната в исторически план.