Forexnews.bg
Доларът поскъпва, а щатските индекси са при нови рекорди ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 04 Декември 2017 16:33

dollar euroДоларът поскъпна, а фючърсите на щатските индекси се повишиха до нови рекордни стойности, след прогреса, свързан с данъчната реформа в САЩ. Напълно е възможно, днес индексите да достигнат до нови и недостигани „висини”.

Британският паунд, бе другата валута, която се радва на по-сериозно движение днес, като поскъпна следствие на очакванията за напредък в преговорите по излизане на Великобритания от границите на ЕС.
Европейските индекси се повишиха с повече от един процент, като немският DAX 30, се представяше най-добре с повишение от 1.4%. Фючърсите на широкия S&P 500 се търгуват с повишение от 0.9%.

„С повишаване на шансовете за имплементиране на данъчната реформа в САЩ, индексите могат да ускорят ръста си до края на годината”, коментира Ангело Меда, ръководител на звеното за търговия с акции в Banor SIM в Милано, прогнозиращ по-нататъшно повишение с между 3 и 4%.

Надеждите за данъчни облекчения, бяха в основата на ръста на щатските индекси, през последните месеци, като могат да отведат индексите, към повишение от нови 8% през следващата година, според анализатори от JPMorgan.

Проблемът е, че тези съкращения ще добавят 20 трилиона долара към щатския дълг, но могат да допринесат за краткосрочно и средносрочно ускоряване на ръста на щатската икономика.

Тези очаквания, инициираха ръст от 0.4% на долара, спрямо кошницата от основните валути. Спрямо еврото, доларът поскъпна с 0.3%, докато спрямо швейцарския франк, повишението бе в размер на 0.8%.
Повишиха се и лихвите по щатските държавни облигации. Лихвите по 2-годишните облигации достигнаха постигнатия в петък девет-годишен връх.

Поскъпването на зелените пари, до голяма степен се предопределиха и от почти сигурното очаквано повишение на лихвите от страна на Фед, на предстоящото му заседание през декември.
Инвеститорите обаче, остават нервни във връзка с потенциалното „затваряне на правителството, ако не бъде постигнато споразумение между политиците за повишаване на „дълговия таван”.
При суровините фючърсите на брента загубиха 0.7% от стойността си.