Forexnews.bg
Следването на общите очаквания не помага на финансовите пазари ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 01 Декември 2017 09:56

666Да следвате консенсусните очаквания на финансовите пазари не работи, защото като цяло това е като да четете заглавие, което не се вписва в общия контекст. Ако искате да спечелите „голямата игра“, то трябва да мислите отвъд шаблоните. Това е правилния път.

Да приемем, че пазарът очаква със 100% сигурност, че Фед ще повиши лихвите на следващото си заседание през декември. Според данните на търговското министерство обаче, инфлацията през октомври е едва 1.4% на годишна база. Това е точно толкова колкото бе инфлацията през септември и под целените от Фед 2%.

В реч пред Конгреса, през тази седмица, Джанет Йелън изрази сериозни опасения по отношение на ниското ниво на инфлация. Или на практика, инфлацията в най-голямата световна икономика не се повишава въпреки 21.7-те трилиона, които Фед наля в икономиката, или по-скоро на финансовите пазари. Тоест, инфлацията не се отрази в реалната икономика, а върху цените на финансовите активи.

Няколко членове на комитета по парична политика, вече изразиха мнение, че повишението на лихвите от страна на Фед, може да е сериозна грешка, в среда на толкова ниска инфлация. Или казано по друг начин, заложените шансове от над 90% за повишение на лихвите, може да са по-скоро 50%.

Как обаче, можете да се облагодетелствате от очакваното повишение на лихвите, което се очаква от всички, или на практика е заложено в цените на всички активи и напълно отчетено. Отговорът е почти никак.

Когато повишението се случи, то ще е вече „стара новина“ и пазарът едва ли ще реагира по очаквания начин за подобно действие. Или това е нещо като очакванията свързани с ОПЕК. Цената на петрола се повишаваше преди оповестяване на очакваните производствени съкращения, само за да се срине, след като те бяха оповестени.

Експерти припомнят, че администрацията на Тръмп, също не би видяла нищо хубаво в повишението на лихвите през декември, предвид на това, че от там целят слаб долар, който да стимулира щатските износители и икономика.

През февруари начело на Фед ще застане номинирания от Тръмп – Пауъл, който най-вероятно ще постави началото на нова ера по отношение на политиката на Фед.

Или казано по друг начин, инвеститорите могат да спечелят от „ефективните пазари“ в които почти сигурно е заложено повишение на лихвите през декември, само при изненадващо неефективно решение на резерва, да запази лихвите без промяна.

Защото повишение на лихвите едва ли ще доведе до по-нататъшно поскъпване на долара. А изненадващо запазване на лихвите, би следвало да инициира изключително силно поевтиняване на долара, спрямо останалите основни валути.