Forexnews.bg
Стесняващи и разширяващи се триъгълници ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 30 Ноември 2017 10:56

Започваме нова рубрика за представяне на някои от най-популярните фигури в техническия анализ, които могат да Ви помогнат, когато анализирате пазара. Първата фигура, на която ще се спрем, са триъгълниците.

Триъгълниците са изключително разпознаваем и търсен от инвеститорите приом. Отново причината е, че се дават много добри отправни точки за заемане на позиция – при пробив на една от двете линии на триъгълника.

Тази формация олицетворява борбата на биковете и мечките, при която все още нито една от двете страни не е надделяла.

Обикновено линиите на съпротива и подкрепа са много силни. Но както името на фигурата подсказва, предвид на факта, че триъгълникът е стесняващ се, рано или късно цената ще излезе от границите му.

И това излизане, или пробив, е и момента, където влизат инвеститорите. Това е моментът, в който става ясно, кой е победил и обикновено следва силно движение в съответната посока…

Защо тази фигура е изключително добра и използвана?

На първо място, има много ясни признаци, къде инвеститорите могат да влязат в позиция – при потвърждение с пробив на една от двете линии. На второ, обикновено триъгълниците са корективни фигури, или техният пробив е следван от силно импулсивно движени в съответната посока.

Фигурата дава много точен сигнал за инвеститорите къде да поставят стоповете си – а именно под преодоляната граница, която от съпротива, или подкрепа се превръща вече в подкрепа, или съпротива.

И на последно място, тази фигура дава изключително точна представа за това, къде да се позиционира нивото за „прибиране на печалбите“. А именно с екстраполиране на най-широката част на триъгълника, след пробива на една от двете граници.

До голяма степен тези фигури стават реалност, благодарение на „самореализиращото се пророчество – или когато нещо се случва, защото всички очакват то да се случи.

Колкото по-дългосрочен е един триъгълник, толкова по-голямо движение могат да очакват инвеститорите при неговия пробив…

Сега един пример с USD/JPY:

USDJPYtriangle-1-1024x574

В този случай, цената е заключена точно в средата на нарисувания триъгълник. Тоест инвеститорите би трябвало търпеливо да изчакат още малко, преди да вземат позиция с цел силно трендово движение впоследствие.

Както виждаме от графиката, се наблюдава изключително приближаване и на 50-дневната до 200-дневната SMA на двойката.

И макар, че сме настроени по-скоро за пробив на триъгълника в посока надолу, ще трябва да видим случването на две неща, преди да се заеме къса позиция.

Първо, 50-дневната пълзяща средна величина да се понижи под 200-дневната, или да станем свидетели на така нареченото „смъртоносно пресичане“. И второ – понижение под посочената долна граница на триъгълника.

За подобен спад, можем да използваме понижение под ключовото ниво на подкрепа при 109.24 йени. Подобен пробив, би следвало да бъде последван от силно поевтиняване на валутната двойка, с цел тест на психологическата граница от 100 йени за долар.

Разбира се на този етап, все още не можем да сме сигурни, че посоката ще е надолу. Това, че средносрочния тренд е възходящ, се предопределя от факта, че 50-дневната SMA е над 200-дневната.

За да видим по-сериозно поскъпване на йената обаче, ще е необходимо повишение на USD/JPY над горната граница на триъгълника, за каквото може да се пример ръст над 113 йени. Подобен пробив, може да инициира по-сериозно поскъпване на двойката с цел тест на върха от 118.56 йени.

Както казва Джеси Ливърмор – търпението е ключа към успеха Ако инвеститорите са търпеливи, те ще търгуват по-рядко и ще пропускат „маловажни движения“ в които по-скоро биха сбъркали и регистрирали загуби.

Разширяващи се триъгълници

tria2-1024x555

Освен стесняващи се, има още един тип триъгълници – разширяващи се. Те се формират не като корективна, а по-скоро като трендова фигура. Идеята е, че има две линии на подкрепа и съпротива, които се раздалечават една от друга, което дава по-голяма свобода на цената, да регистрира по-сериозни изменения. Тези фигури, не дават особено добри сигнали, защото когато вече станат видни за потребителите, често е твърде късно за влизане, а цената нерядко е далеч от линиите на съпротива, или подкрепа.