Forexnews.bg
Коя криптовалута в най-голяма степен Ви подхожда? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 28 Ноември 2017 09:17

bitcoin-e1466596991401Криптовалутите са горещата тема на тази година. Те са най-поскъпващия инвестиционен клас а експертите продължават да спорят „балон ли са криптовалутите“ или не. Докато правят това обаче, биткойнът поскъпна над седем пъти от началото на годината, като пазарната капитализация на криптовалутите премина психологическата граница от 300 милиарда долара.

Какво предстои – излизане на фючърси върху биткойна до края на първата седмица на декември, нов форк и много други интересни събития.

Коя криптовалута е най-подходяща за вас, като инвеститор?

Инвеститорите са различни. Те имат различна склонност и толерантност към риск, различни инвестиционни цели, различни разбирания за бъдещето на технологиите, различен манталитет и емоционална същност.

По същия начин са различни и криптовалутите. Те се обединяват покрай това, че са базирани на блокчейн-технологията, но от там нататък, всяка дигитална валута се опитва да се диференцира по някакъв начин от останалите.

Целта е – да привлече възможно най-много инвеститорско внимание към себе си и съответно да докаже, че ще е криптовалутата на бъдещето. Сега ще разгледаме петте най-големи криптовалути и инвеститорския тип за който те са подходящи.

Биткойнът – Бунтарите, анархистите, хората от сенчестия бизнес, „белите якички“

Започваме разбира се с най-голямата и стара криптовалута – биткойнът. Именно върху биткойнът ще е базиран и първия фючърс, който ще се търгува на CME. Като вече стара и наложила се валута, биткойнът поскъпна седем пъти от началото на годината, като пазарната му капитализация заема над 50% от общата капитализация на криптовалутите.

Като децентрализирана валута за пренасяне на стойност без посредници, биткойнът се предпочита от хората, които не харесват правителствата, централните банки и въобще централната власт. От хора, които не искат да подлежат на регулация, включително и от хора, които искат да останат в сянката на анонимността. Както казва Лари Финк, биткойнът измерва „сенчестия бизнес“.

Един от най-големите проблеми пред биткойна винаги е бил това, че той се асоциира до голяма степен със сенчестия бизнес. Хората, които харесват биткойна, често се определят като свободни и независими личности, визионери, хора търсещи нов световен ред, в един идеален, нерегулиран и децентрализиран свят. За съжаление, не е ясно дали в този свят ще има ред и дали този свят няма да се доминира от тъмния бизнес.

Биткойн Кеш – спекуланти, хазартно настроени личности

Това е една криптовалута, появила се на бял свят, след „трудна вилица“ при биткойна. Подкрепен от няколко големи „миньори“ от Китай, криптовалутата се превърна в истински хазартен залог. Мненията за него са крайно противоречиви, вариращи от това, че няма да съществува, до това, че може да измести традиционни биткойн.

Всъщност бъдещето на биткойн кеша, до голяма степен е обвързано с бъдещето на разплащателната система с биткойни. Предвид на високата цена и ниската скорост за верифициране на транзакции, при биткойна, кешът на практика залага на това, че светът някой ден ще се разплаща основно с биткойни. Все още няма ясни доказателства за това, че тези очаквания ще се сбъднат и поради тази причина, всяка настояща инвестиция в кеша, би могла да се определи, като крайно спекулативна…

Това не попречи биткойн кешът да поскъпне за една седмица близо четири пъти, достигайки моментно нива от над 2 400 долара за монета.

Етерът – IT-специалисти, визионери, предприемачи

Етерът бе замислен гениално. Една система за разплащане, която е повече от биткойна, служеща за целите на софтуерните и технологичните компании. За съжаление, често една идея започва да се отклонява съществено, когато започне да се материализира. Започнаха да излизат всякакъв род ICO-та, финансирани с етери, голяма част от които на чисто измамнически проекти, без никакви планове да се материализират във високо-технологични компании. Това инициира забраната на ICO-та в Китай, а най-вероятно и регулацията им в бъдеще навсякъде. В крайна сметка това върна етерът много крачки назад. За „вманиачените“ визионери обаче, въпрос на време е етерът да разгърне своя истински потенциал, водещ до зараждането на компании, които ще „променят света“.

Рипълът – индивидуалисти, разумните инвеститори

Има една група инвеститори, които имат достатъчно опит, за да знаят, че революциите обикновено не свършват добре, че напълно децентрализираните системи са обречени и че правителствата и централните банки си имат своите функции, които служат на обществото, въпреки негативите им. Тези инвеститори знаят, че традиционните банки, няма да се дадат на биткойна без бой, както и че последните са достатъчно силни, за да навредят сериозно на криптовалутите, които са сериозна заплаха за техния бизнес.

Ето кога ще изригне рипълът!?

И тези инвеститори предпочитат „соломоновото решение“ – рипъл. Или криптовалута, ползваща блокчейн технологията, но избягваща от пълната децентрализираност. Това е една криптовалута, която обещава да даде мощно оръжие в ръцете на банките – блокчейн технологията, но в отворен вариант, за да могат да си ги настройват за своите нужди и да се противопоставят на заплахата от останалите отворени и децентрализирани валута.

Или казано по друг начин, като собственост на частна организация, рискът за съществуването на рипъла не се поставя под въпрос. Някои хора спорят, че регулаторите вече са изпуснали биткойна, и няма как да сложат ръцете си върху криптовалутата. Те могат да са прави, но могат и да грешат. А в случай, че грешат, екзестинциалното бъдеще на биткойна е заплашено.

Няма как да не отбележим, че зад рипъла застанаха имена като Бил Гейтс и IBM. Както вече сте наясно, ние също сме сред големите фенове на рипъла.

Тествайте търговията с криптовалути, най-доходоносния инвестиционен клас от началото на годината, без риск от реална загуба на капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets. Или направо преминете към търговията с биткойн и други криптовалути, като си отворите сметка за реална търговия!