Forexnews.bg
Стратези: S&P 500 може да регистрира най-дългия ръст в историята си ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 27 Ноември 2017 09:49

stock-marketСтратезите очакват индексът S&P 500 да продължи да расте и да достигне ниво от 2 800 пункта през следващата година. Нещо повече, много от анализаторите очакват, да станем свидетели на най-дългото в историята рали на щатските пазари в историята.

При ниво от 2 800 пункта, каквито са средните очаквания на девет стратега, дадени за финансовото издание Bloomberg, индексът би се повишил с нови близо 10%.

По-важното е, че широкият щатски индекс е на девет месеца от това да отбележи най-дългия си ръст в историята. Бичият пазар започна да расте от март 2009-та година насам и ако се повишава още девет месеца, ще превиши ръста си за периода между 1990-та и 2000-та година.

От началото на възходящият цикъл, до момента щатският S&P 500 се повиши с 285%. Печалбите на щатските компании се очаква да отбележат двуцифрен ръст на годишна база през следващата година, подпомогнати от потенциалните данъчни реформи в САЩ.

„Моментът е много чувствителен, защото в исторически план, пазарите растат в съответствие съ ръста на икономиката“, коментира Питър Янковскис, инвестиционен стратег в Lisle, цитиран от CNBC.

Трябва да отбележим и факта, че анализаторите на Уолстрийт винаги са позитивни в своите прогнози за представянето на индексите. От 1999-та година насам, те не са прогнозирали годишен спад за индекса, като средните им прогнози са били за ръст от 9% на година.

На този етап, нищо не предполага появата на корекция за щатските индекси. Щатската икономика расте при стабилни темпове, както и печалбите на компаниите, които дават спокойствие и увереност на инвеститорите.

Инвеститорите, не бива да забравят, че традиционно проблемите за финансовите пазари, не бият камбана преди това. Кризите, често се появяват съвсем неочаквано и породени от неочаквани, или извънредни събития.

Контраинвеститорите, ще видят в прогнозите за ръст от 11% за индекса за следващата година, който е най-висок от 2008-ма година, сериозен индикатор за потенциална корекция. Няма как да не отчетем и фактът, че хеджфондовете в момента са ползвали най-големи по размер заети средства от финансовата криза насам, за покупка на акции.