Forexnews.bg
ЕЦБ може да удължи програмата на стимули? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 24 Ноември 2017 09:45

ECBНякои членове на ЕЦБ изразиха опасения, че банката може без да иска да е създала нежелани очаквания сред инвеститорите по отношение на монетарните стимули. А именно – че те могат да бъда удължени отново през следващата година.

„Налице са известни опасения, че отворената природа на програмата за обратно изкупуване на активи, може да генерира очаквания за по-нататъшно удължаване с наближаване на крайната дата на програмата“, става ясно от стенограмата на ЕЦБ от предходната среща на 25-26 октомври. „От текуща гледна точка, това не изглежда обосновано, при отсъствието на основни нови шокове“.

През миналия месец, ЕЦБ реши да намали програмата си за обратно изкупуване на активи до 30 милиарда евро, поне до септември на следващата година, като обеща да направи още, ако инфлацията не прояви признаци на подобрение.

На срещата обаче, са били разисквани и други опасения. Част от участниците са изразили мнението, че наличието на твърда дата за край на стимулите, може да има негативни въздействия, както по отношение на инфлацията, така и на ръста на икономиката на еврозоната.

Други членове на комитета, са се обявили за по-дълъг хоризонт, за предоставяне на монетарни стимули, макар и с намаляващи обеми, за да е налице приемственост в политиката.

Сред мотивите, които в крайна сметка са довели до крайното решение, са били тези, че пазарът вече очаква подобно действие на ЕЦБ и ако не бъде взето, също би бил налице негативен ефект върху пазарите.

В допълнение, инфлацията в еврозоната, проявява признаци на повишение, в унисон с доброто икономическо представяне на региона.