Forexnews.bg
Йелън: Твърде бързото повишение на лихвите носи рискове ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 23 Ноември 2017 08:30

Federal ReserveРъководителят на Фед – Джанет Йелън, наблегна на това, че твърде бързото повишение на лихвите, носят риск от това да окажат негативен ефект върху инфлацията в САЩ, която и без друго е под целените 2%.

Така Йелън намекна, че може да има известно понижение на очакванията за броя на увеличенията на лихвите догодина. Досегашните очаквания на инвеститорите са за три повишения догодина, след още едно през следващия месец.

„Може да е доста опасно да се позволи на инфлацията да се понижава и да не се достигне, с течение на времето, до целената инфлация“, коментира Йелън във вторник, като в същото време коментира и опасността от това лихвите да бъдат запазени твърде ниски, за твърде дълго време.

„Една от причините защо това е опасно е, защото очакванията за инфлация също биха се понижили“, допълни още Йелън, по време на изказване в университета в Ню Йорк. „Това би било много неприятно взаимодействие.“

Йелън, Пауъл и компания, се опитват да насочат лихвите в най-голямата световна икономика към това, което смятат за зона на неутралност. Или ниво, което от една страна няма да оказва низходящ натиск върху инфлацията, а от друга – ще ограничи „прегряване“ в ръста на икономиката.

Фед повиши лихвите вече четири пъти от края на финансовата криза. За разлика от резерва, ЕЦБ все още продължава с политиката си на обратно изкупуване на активи.

Средните очаквания на анализаторите са, че Фед насочва лихвите към 2.75% на годишна база. За сравнение в момента лихвите са при нива между 1 и 1.25%.

Според Йелън обаче, при подобни ниски, в сравнение с историята нива на лихвите нива, Фед няма да има инструмент, с който да се опита да се противопостави на потенциална икономическа криза, или рецесия. И макар, такива все още да не са видни на хоризонта, всички знаем, колко бързо могат да настъпят.

„Премахването на монетарните облекчения твърде бързо пък, рискува да остави нивото на инфлацията под нашия таргет, с всички произтичащи от това опасности“, коментира още Йелън. „От друга страна, премахването им твърде бавно, може да доведе риск за пазара на труда“, смята още Йелън.

И докато нивото на инфлацията е при 4.1%, или най-ниската от 17 години насам, инфлацията остава под целите на банката.

ъ