Forexnews.bg
10 годишните щатски облигации поскъпнаха ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 22 Ноември 2017 09:47

treasuryЦената на 10-годишните щатски облигации се повиши вчера, с което лихвата по тях се понижиха. Това се случи, преди ключовите данни за продажбите на имоти, които да дадат повече информация на инвеститорите относно инфлацията.

Няма как да не отбележим, че високите лихви по 10-годишните облигации, повишиха съществено опасенията сред инвеститорите на фондовите пазари. Традиционно, подобна дивергенция между посоката на облигациите и акциите, се приема като тревожен сигнал за бъдещето.

Накъде отиват лихвите?

Лихвите по 10-годишните щатски облигации се понижиха с 0.22%, като загубиха 1.6 базисни пункта до 2.354%. Двегодишните лихви се повишиха минимално до 1.763%, спрямо 1.754% в края на понеделник. Лихвите по 30-годишните облигации се понижиха с 3 базисни пункта до 2.758%.

Какво движи пазарите?

Европейската Централна Банка се очаква да продължи с политиката си на обратно изкупуване на активи, макар и при по-слаби темпове.

Стенограмата от срещата на банката през октомври, се очаква да бъде оповестена в четвъртък и да даде повече яснота на инвеститорите относно бъдещата политика по отношение на лихвите и стимулите.

Индексът на активността на чикагския Фед се повиши до 0.65 през октомври, спрямо 0.36 през септември. Стойности на показателя над 0.7, сочат традиционно повишение на инфлацията.

Или напълно е възможно, съвсем скоро да станем свидетели на повишение на инфлацията в САЩ. Фед се очаква почти сигурно да повиши нивата на лихвите на предстоящото си заседание през декември, но въпроса сега е – каква ще бъде лихвената политика на резерва догодина, при това под новото му председателство.

Лихвите по десетгодишните немски облигации се понижиха вчера с 1.4 базисни пункта до 0.351%, а тези по френските облигации със същия матуритет – с 4.4 базисни пункта до 0.658% на годишна база.