Forexnews.bg
Един тревожен сигнал за рецесия, който Фед едва ли ще пренебрегне ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 20 Ноември 2017 09:35

3322Промяна в настроенията на облигационните пазари, е фактор, който инвеститорите на фондовите пазари и Фед едва ли могат да пренебрегнат. Тази промяна, сочи съществена промяна в икономическите перспективи и може да е сигнал за рецесия.

Според ръководителят на филаделфийския Фед – Патрик Харкър, Фед трябва да избягва интервениране на лихвените пазари, или да позволява на лихвите по 10-годишните облигации да се понижат под два процента.

Фед, цели да продължи с повишението на лихвите, които пък скоро могат да се „ударят в стената“, като дългосрочните лихви сигнализират очаквания за слаб икономически ръст и анемично възстановяване на инвестициите в средносрочен план.

Защо Фед е виновен? Разбира се, Фед не е единствената причина, за потенциалните очаквания за по-слабо представяне на икономиката.

В миналото, включително и преди Голямата Депресия от 2007-2009-та година, обърната лихвена крива, при която дългосрочните лихви се понижиха под краткосрочните, бе надежден прогнозен индикатор за рецесия.

И макар лихвеният пазар все още да не е там, сериозно понижение на наклона между двата типа лихви, е голямо основание за опасения.

Щатската лихвена крива е най-плоска от около 10 години – с други думи, от началото на кредитната криза в САЩ. Разликата между двугодишните и 10-годишните облигации се понижи до едва 0.63 процентни пункта, или най-малката разлика от ноември 2007-ма година насам.

Според някои анализатори, ниските дългосрочни лихви по облигациите, могат на практика да спрат Фед от повишение на лихвите от тук нататък.

Фед повиши нивото на краткосрочните лихви четири пъти от декември 2015-та година насам, като два от тях бяха през тази година. Инвеститорите, залагат за почти сигурно повишение на лихвите през декември на тази година, както и още три повишения на лихвите догодина.

Дали обаче, инвеститорите вярват на Фед? По-скоро не, ако се съди по нивата на търговия на 10-годишните облигации. В среда на изключително ниска инфлация и влошаване на икономическия ръст за най-голямата световна икономика, пазарът става все по-мнителен, относно агресивните планове на резерва.

В допълнение, планираното изтегляне на ликвидност, по направление на намаляване на текущия баланс на Фед, в размер на 4.5 трилиона долара, допълнително се очаква да донесе неприятности за щатската икономиката.