Forexnews.bg
Три нарушени корелации при долара ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 13 Ноември 2017 09:29

Инвеститорите, които наблюдават исторически корелации, за да прогнозират посоката на щатския долар, могат да се „опарят“ сериозно. Това предупреждават експерти. Причината – някои от традиционните корелации на долара с други активи, са нарушени.

Сега ще посочим три нарушени такива, през тази година:

1. Доларът и щатските лихви

Щатският долар, обикновено се влияе изключително силно от коментари на Фед по отношение на бъдещата посока на лихвите. За това, доларът следи по лихвите на щатските държавни облигации. През октомври, обаче тази корелации се понижи съществено до 0.45, спрямо 0.56 преди това, сочат данни на RBC.

33211

Позитивна корелация от плюс 1, би означавала абсолютна корелация, в посоката на движение на два актива.

Доларовият индекс се разграничи от наскорошното понижение на лихвите по 10-годишните облигации, коментират пазарни наблюдатели.

Корелацията между доларовият индекс и лихвите по 2 и 10-годишните облигации, също е претърпяла сериозно нарушения.

Индексът бе разпродаден през изминалата седмица, следствие на опасенията, че президентската администрация няма да успее да достави обещаните данъчни реформи.

2. Доларът и суровините

Известна е корелацията, доларът да се движи в противоположна на суровините посока. От август обаче, тази обратна корелация, също е сериозно нарушена.

2

Поскъпването на цената на петрола в началото на миналата седмица, не отбеляза съществена ответна реакция на поскъпване на суровинодобивните валути, спрямо щатската валута. Това може да е сигнал, че връзката с движение в цената на петрола, също може да е сериозно нарушена.

3.USD/JPY Nikkei

Сред специфичните валутни двойки, USD/JPY и японският Nikkei, също имат склонност да се движат обвързано.

3
Доларът се движи около 114 йени, но среща все по-сериозни трудности в повишението си. Това, обаче не пречи на японския индекс да се повишава до нови многогодишни върхове.