Forexnews.bg
Разходите за добиване на биткойн ще скочат до небето ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 10 Ноември 2017 10:04

bitcoin-e1466596991401Въпросът може вече да не е - балон ли е биткойнът? Огромните енергийни разходи, свързани с добиването на дигиталната валута, може да е пътя към спада й, според някои пазарни наблюдатели.

Дори, въпреки факта, че биткойнът флиртува със следващата психологическа граница от 8000 долара, цената за това, добиването на биткойна да е рентабилно, може да достигне до главозамайващите нива от между 300 000 и 1.5 милиона долара до 2022 година, въз основа на настоящите темпове ръст и потребяваното електричество. Това е прогнозата на Кристофър Чапман, анализатор в Citigroup Inc.

„Не смятаме, че подобни нива на добиване, могат да бъдат достигнати и правителствата ще регулират и облагат миньорите, като начин за намаляване на потреблението на електроенергия“, според Чапман.

Добиването, съчетано с инфраструктурата на мрежата от потребител до потребител, известна като блокчейн, са в основата на криптовалутата. Миньорите, биват възнаграждавани за сложни изчислителни операции, които опосредстват разплащанията с биткойни.

През последните години, се разрази истинска борба за това, кой ще доминира в добиването на биткойна. Това доведе до намаляване на възнаграждението в биткойн, както и сериозно повишение на разходите за добиването им.

Повишението на цената на биткойна, направи предходните фактори, дори още по-обострени, като все повече хора се насочиха да правят този бизнес.