Forexnews.bg
Мнухин: Не е изключено забавяне на данъчното облекчение ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 09 Ноември 2017 11:35

usaДържавният секретар на САЩ – Стивън Мнухин, не изключва възможността от забавяне на имплементиране на корпоративните данъчни облекчения, макар и да заяви „силното предпочитание“ на администрацията, то да влезе в сила от началото на следващата година.

„Колкото по-дълго чакаме, толкова по-лошо е за икономиката и за конкурентоспособоността на компаниите“, заяви Мнухин в интервю вчера. „Силните предпочитания на президента са, това да започне по правилния начин. След като вече сме казали това обаче, трябва да имаме в предвид, че последната дума ще има Сената“, коментира още Мнухин.

Според публикация на изданието Washington Post от вторник, Сенатът може да обмисли забавянето на имплементирането на данъчните облекчения с 1 година. Това въпреки призива на настоящата администрация за незабавно и постоянно имплементиране на 20-процентна корпоративна данъчна ставка.

Мнухин, бе инструктиран да откаже постепенно въвеждане на предложеното данъчно облекчение и ставката от 20%, заради опасения, че такова действие няма да има незабавен ефект върху икономиката.

Плавно намаляване на корпоративните данъци, от настоящите им нива при 35%, би имало по-слаби конкурентни предимства за щатската икономика, както и за щатските компании, според Тръмп и неговата администрация.

Всъщност именно очакванията за данъчни облекчения, бяха до голяма степен в основата на ръста на щатските индекси. Сега въпросът пред инвеститорите остава – как ще би се отразило потенциално забавяне с една година, при влизането в сила на евентуалните облекчения върху щатските индекси.

Негативно въздействие върху пазарите, се очаква да се оказва и по направление на планираната от Фед политика, на намаляване на баланса на резерва. Когато към това добавим и очакваните нови 3 повишения на лихвите, от страна на Фед, през следващата година и перспективите за пазарите, за следващата година, не са особено положителни.