Forexnews.bg
Aberdeen: Австралиецът може да поевтинее до 70 щатски цента ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 08 Ноември 2017 10:00

australiaАвстралийският долар се понижи с 2.3% през октомври, или най-голямото му месечно понижение през тази година. Според някои анализатори обаче, слабостта на австралийския долар ще продължи по-нататък, след като допълнителната лихва на австралийските облигации, над тази на щатските, се очаква да изчезне.

Това поне е визията на Aberdeen Standard Investments и AMP Capital Investors Ltd., според анализаторите на които премията на австралийските облигации, пред щатските ще изчезне за пръв път от 2000-та година и дори ще се търгуват с дисконт.

Разочароващите икономически данни, накараха трейдърите да отменят очакванията си, че австралийската централна банка ще прибегне скоро до повишение на лихвите.

Тази теза, до голяма степен се потвърди и след решението на централната банка вчера, да запази нивата на лихвите без промяна, както и коментарите по време на пресконференцията, че потребителското търсене и инфлацията в страната все още остават слаби.

“Австралийската централна банка най-вероятно скоро няма да повиши лихвите“, според Джеймс Ати, анализатор от Aberdeen, управляващ активи на стойност 760 милиарда долара“.

Австралийският долар е много вероятно да се понижи до 70 щатски цента, след не особено агресивните коментари дошли от централната банка на страната.

За последен път австралийската банка понижи лихвите през август на 2016-та година за да се предпази от опасността от дефлация. Банката все още среща сериозни трудности да върне ръста на потребителските цени обратно при нива от 2-3%.

Инфлацията възлезе на едва 1.8% през третото тримесечие на годината, но дори и това изглежда доста високо ниво в краткосрочен план.

Според Australian Bureau of Statistics (ABS) вградената инфлация всъщност е по-скоро към 1.6%.

Жестоката конкуренция между търговските вериги в страната, на практика ги накара да намалят цената, особено при супермаркетите.