Forexnews.bg
Ще се върне ли интересът към австралийския пазар? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 07 Ноември 2017 10:02

stock-market-correctionАвстралия, която е един от най-зле представящите се основни развити пазари през тази година, може да е загърбила най-лошото. Поне на такова мнение са анализаторите от K2 Asset Management Ltd.

Според финансовата институция финансовите и суровинодобивните компании в страната, ще доведат до ръст на индексите. Докато много от индексите на развитите пазари, са при, или близо до историческите си върхове, австралийските индекси все още са далеч назад.

Всъщност австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 е на път да се доближи до най-високото си ниво от 2008-ма година насам.

„Гледайки напред, австралийските компании, разполагат с много добър капацитет за генериране на добри печалби“, според Дейвид Попенбек от австралийският фонд K2 Australian Fund.

Фондът, който е бил бенчмарка си през всички, с изключение на две години, от 1999 година насам, е позиционирал 25% от активите си към финансови акции.

От там коментират още, че в момента се създават работни места и се връща доверието сред инвеститорите.

Печалбите на компаниите от ASX 200, се очаква да се повишат с още 6%, за годината до юни, след като се повишиха с 15% предходния период, според прогнози на Credit Suisse.

Австралия, добави повече работни места от прогнозите през септември, дори въпреки опасенията, че ръстът в заплащането, може сериозно да охлади повишението в броя на заетите.

Централната банка на Австралия, държи нивата на лихвите в страната при рекордно ниско ниво, вече повече от година. Това пренасочва ръста към услугите, следствие на транзита на страната от суровинодобиваща икономика, към такава, ориентирана към услугите и производство на стоки с по-висока добавъчна стойност.

Фондовият пазар в страната регистрира най-доброто си представяне, за тази година, през октомври, след като се повиши с 4%.

Налице, разбира са, са известни притеснения сред инвеститорите, че ръстът е бил твърде бърз и голям. Възможно е да има известно прибиране на печалби, от страна на инвеститорите.

Също така анализаторите предупреждават и за опасност от потенциалното поскъпване на австралийския долар, спрямо останалите основни валути. Слабостта на австралиеца, съдейства за поскъпването на австралийските компании.