Forexnews.bg
Паундът се срина след повишението на лихвите от АЦБ ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 03 Ноември 2017 09:57

payndaПаундът отбеляза силно понижение спрямо еврото и долара вчера, след като централната банка на Великобритания повиши лихвите за пръв път от десетилетие насам.

Британската валута обаче, загуби 1.7% спрямо еврото до 1.1204 и около 1.36% спрямо долара до 1.3036.

Причината за тази неочаквана реакция се обяснява с факта, че повишението на лихвите е било напълно заложено в нивата на търговия на британската валута. Това, което притисни инвеститорите бяха намеците на централната банка, че скоро няма да видим нови повишения на лихвите.

В конференцията след решението, централните банкери обясниха повишението на лихвите с признаците за повишение на инфлацията, в условия на слаб ръст на производителността. Това се случва обаче, при прогнози за плавно протичане на Брекзит.

Именно тези коментари, накараха анализаторите да се притесняват за бъдещото повишение на лихвите. При всеки признаци за слабост на британската икономика, ще намаляват шансовете за ново повишение на лихвите от страна на централната банка.

Някои анализатори дори заявиха, че наблюдаваното повишение на лихвите е било прибързано и не особено добре обоснована от централната финансова институция. В най-добрия случай обаче, се очаква лихвите да бъда повишавани плавно и с изоставащи темпове зад тези в САЩ.

Инфлацията се очаква да се понижи през следващата година и да натежи върху паунда. Това ще доведе до забавяне на ръста на британската икономика и край на повишението на лихвите, според някои пазарни наблюдатели.

Британският FTSE 100 приключи вчерашния ден с повишение от 0.9%, следствие на поевтиняването на британската валута.