Forexnews.bg
Защо е добре да излезете от щатския пазар? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 01 Ноември 2017 14:43

444Щатските индекси са при нови рекордни нива. При това след две повишения на лихвите от страна на Фед през тази година и очаквано трето повишение през декември. Сега въпросът пред инвеститорите е не е ли по-добре да излязат от пазара, дори и с цената да изтърват последната част от ръста?

Защото налице е сериозен пазарен вакуум, който може да доведе до флаш криза, по подобие на случвалите се вече няколко в историята.

Ако си търсите причини, защо щатските индекси ще падат, сега ще ви посочим няколко:

Щатските индекси продължават с рекордните си нива на затваряне. През тази година станахме свидетели на 52 борсови сесии със затваряне при нови рекорди за основните индекси. Статистиката сочи, че индексът през тази година, е регистрирал петия си най-дълъг период на борсови сесии с нови рекордни стойности на затваряне от 1929-та година.

Има обаче, дори една още по-забележителна статистика – и тя е свързана с индекса на сините чипове S&P 500.

Широкият индекс S&P 500 се търгува вече 246 поредни сесии, без понижение от 3%, или повече. Това е най-дългият подобен период без корекция, в рамките на споменатите проценти, в историята на индекса.

За сравнение, предходния подобен рекорд, бе за 241 дни, поставен през 1995-та година.

Трябва да отбележим и факта, че от началото на серията без корекция от 3%, широкият щатски индекс, е добавил над 20% към стойността си. Това е далеч над средногодишното му повишение от около 10% в дългосрочен план.

Инвеститори и анализатори, започват все по-ожесточено да спорят какво е бъдещето на индекса. Според някои, ръстът е твърде голям и преминава границите на историческото му представяне, а според други рекордното поскъпване, е напълно възможно да продължи.

Ръста на щатската икономика е достигнала своя пик. За това предупредиха от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs. Според главния анализатор на сегмент акции – Дейвид Костин, признак за намиране на пик на ръста, може да се потърси в индекса ISM на производствения сектор. Показателя достигна 13 и половина годишен връх при ниво от 60.8 пункта през септември.

Макар, че стойност над 50 пункта, сочи повишение на активността, стойности от над 60 пункта, нерядко маркират пика на ръста на икономиката и често поставят началото на забавяне.

Притеснителен до голяма степен е факта, че липсва волатилност на пазара, което според много експерти може да означава, че идва корекция. И докато волатилността е свързана със страха на инвеститорите, трябва да се припомни, че тя измерва и алчността сред инвеститорите. Рекордно ниска волатилност означава само едно – рекордно висока инвеститорска алчност. А както казва Уорън Бъфет – „Страхувайте се, когато другите са алчни!”.

В допълнение трябва да посочим още високите финансови оценки на щатските компании и опасността, голямата дългова задлъжнялост в световен мащаб и опасността от сериозно засилване на инфлацията, следствие на поскъпването на петрола.