Forexnews.bg
Дигиталните валути на централните банки, а не криптовалутите са бъдещето ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 31 Октомври 2017 09:44

bitcoin-e1466596991401Издаването на дигитални валути от централните банки е бъдещето, а не настоящите криптовалути, според икономиста Бари Айхенгрийн, направил коментарите си пред финансовото издание CNBC.

Криптовалутите, като биткойна и етера, служат като „средство за пране на пари, данъчни измами и други подобни“, смята още икономистът.

Дигиталните пари, издавани от централните банки ще направят транзакциите по-ефективни, докато криптовалутите ще се използват основно от сечнестия бизнес и икономика, коментари още експертът.

На въпроса дали, биткойнът и останалите криптовалути ще играят основна роля в икономиката, финансовият специалист отговори „не съвсем“.

Криптовалутите, станаха обект на сериозни критики от голям брой икономисти, регулатори и банкови експерти през последните седмици.

Харвардския икономист Кенет Рогоф, направи прогноза, че цената на биткойна ще колабира, под настиска на правителствата.

Джейми Даймън, нарече биткойнът „измама“, която в крайна сметка ще свърши по-зле от „балона с лалетата“ за инвеститорите.

През миналия месец, китайските регулатори забраниха първичните предлагания на нови монети, като малко по-късно затвориха и криптоборсите в страната. И макар тези мерки временно да инициираха корекция за биткойна, тя бе последвана от ново поскъпване и нови исторически рекорди. Вчера биткойнът достигна нов исторически връх, при ниво от 6 300 долара.