Forexnews.bg
Умните и глупавите пари се позиционират в противоположни посоки ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 19 Октомври 2017 08:28

Докато всичко изглежда спокойно на щатските пазари, а индексите се повишават до нови и нови рекорди, интересен тренд се заформя под повърхността.

Според данни на комисията за фючърси, умните пари са заели рекордни къси позиции в индекса на сините чипове Dow Jones. В същото време, индивидуалните инвеститори, или така наречените „глупави пари“, са заели рекордни дълги позиции в индекса.

Може би си мислите, че едната група инвеститори смятат, че пазара ще се понижава, а другата, че ще се повишава, нищо странно.

Голямата работа е, че това е игра, която се играе и печели обикновено от професионалистите. А индивидуалните инвеститори, обикновено са тези, в които остава „горещия картоф“. В същото време професионалистите са привърженици на правилото „купувай ниско, продавай високо“. Принцип, който често се обръща напълно противоположно от индивидуалните инвеститори.

3232

Обикновено индексът на сините чипове се понижава, когато късите позиции нарастнат... идеален тайминг!

Обратното също е в сила. Когато индивидуалните трейдъри повишат дългите си позиции, пазарът обикновено се понижава малко след това. Явно инвеститорите имат навика да купуват индекса, във възможно най-неподходящия момент, което между другото се проявява като добър контраиндикатор.


Така че добре си помислете на коя страна ще застанете.