Forexnews.bg
Върши ли работа съотношението на Шилер в прогнозиране на пазара? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Юли 2017 08:11

Много от финансовите съотношения, предназначени да измерват оценката на пазара, се търгуват при средните си, или над средните си стойности.

Едно от най-популярните сред тях е – съотношението цена-печалба на Шилер. Вчера, това съотношение бе с над 10 процентни пункта от средното си в исторически план, в размер на 16.76.

Това съотношение, е известно още в инвестицинните среди като САРЕ и е разработено от носителят на нобелова награда по икономика – Робърт Шилер.

cape

Съотношението се нариче още изгладено, предвид на това, че дели стойността на широкия щатски индекс S&P 500 на средните печалби за последните десет години. По този начин, се изглажда „шумът“ от странични фактори, въздействали върху печалбите.

Когато съотношението е над средните си нива, пазарът се приема за скъп и обратното.

Не всички експерти обаче, са благосклонни към съотношението.

„Това е подвеждащ индикатор“, според Дейвид Бианко, главен инвестиционен стратег в Deutsche Asset Management. „Когато стане въпрос за съотношение, като това на Шилер, трябва наистина да продължаваме напред и да не се обръщаме“.

Традиционно се приема, че когато съотношението е над средните си нива, то сочи по-ниска възвръщаемост в бъдеще и обратно. Иначе съотношението не е особено добро също така в предричане на посоката на пазара.