Forexnews.bg
По-добре ли ще е да се отървем от кеша? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 13 Юли 2017 11:53

us dollars-6907Кенет Рогоф е известен икономист, гросмайстор, бивш главен икономист в МВФ и професор в харвардския университет. Той е и… враг номер едно на кеша.

Рогоф отдавна прокламира идеята да се отървем от физическите пари. Това според него ще е най-силният инструмент в борбата с престъпния свят и сенчестата икономика.

Според Рогоф, обикновените хора рядко използват и имат нужда от 100-доларовите банкноти. И въпреки това по 34 такива на всеки мъж, жена или дете се падат в САЩ. Това няма никакъв смисъл, според експерта.

Ако най-голямата банкнота е 10-доларова, а не 100-доларова, както е в момента, то за да се пренесат един милион долара от сенчестия бизнес няма да е необходимо куфарче с тегло от 9 килограма, а по-скоро куфар от 90 килограма, припомня икономиста. А сега си представете как ще се пренесат 10 милиона долара…

Според Рогоф, отърването от кеша ще направи по-лесно за Фед и останалите централни банки по света да стимулират ръста с отрицателни лихви. Това е „странния свят“, в който банките плащат на централната банка, за да държат кеша си в рамките на централната финансова институция.

Потребителите няма да толерират депозити с отрицателни лихви, ако кеша не съществува и ще харчат повече, смята Рогоф. В момента, за да не търпят отрицателните лихви на депозантите им се налага да теглят кеша и да го държат в матраците си. Единствената причина да не го правят е от съображения за сигурност. Когато няма физически пари обаче, няма да има подобни проблеми.

Рогоф не е застъпник на идеята светът да се отърве незабавно от кеша. Според него, трябва да се почне първоначално от най-големите банкноти, като например от 100 долара и впоследствие да се преминава и към по-дребните банкноти.

Идеята на Рогоф не е нова за икономистите. Застъпник на това да се премахнат банкнотите с голям номинал е и ръководителя на ЕЦБ – Марио Драги. Според Драги това ще е много ефективен ход в борбата срещу престъпността и сенчестата икономика.