Forexnews.bg
Дисциплината - основният критерий за успех на финансовите пазари ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 12 Юли 2017 07:12

323За да сте печеливши на фондовите пазари не е необходимо вашите прогнози да са верни на 100%. Нещо повече, познаваемост дори под 50% е достатъчна, за да имате дългосрочен успех, но при едно условие – добре да управлявате риска и сделките ви да са с високо съотношение доходност-риск.

Това можете да постигнете единствено и само благодарение на предварително зададена стратегия за търговия, която освен друго, да сте си написали на хартия и да я спазвате изключително стриктно и дисциплинирано.

Ключово за крайния ви успех като инвеститор на фондовите пазари е спазването на трите основни правила в инвестирането - дисциплина, дисциплина и пак дисциплина.

Ако инвестирането не е просто на "хазартен принцип", ако отделяте достатъчно внимание върху него и си поставяте по-дългосрочни цели, то (след като, разбира се, веднъж-два пъти си загубите парите, за да достигнете до правилната рецепта) в крайна сметка ще достигнете до положителен резултат.

Да кажем, че с времето сте устояли на всички сътресения и вече имате печеливша рецепта за "правене на пари" или някой ви я е сервирал наготово.

Достатъчно ли е това обаче, да се справяте успешно и да завършвате не просто една година, а всяка (или поне повечето от тях) на положителна територия? Отговорът е, не...

Инвестирането може спокойно да бъде сравнено с диетата. Знаете, че трябва да спортувате и да ограничите храненето, но ефектът ще е положителен само ако спазвате всички правила, които са пределно ясни и то ги спазвате постоянно.

„Само една пастичка няма да навреди“ е психика, която не води до добри резултати. Така е с инвестирането. Когато сте си поставили ясни правила за влизане или излизане от дадена позиция, трябва да ги спазвате.

Инвестирането на емоционална основа или следването на инстинктите не води до добри резултати (за справка, огледайте се в резултатите на инвеститори около вас с подобна стратегия).

Като най-абсурдния пример може да се посочи склонността на инвеститорите да се обвързват емоционално с компаниите, в които инвестират.

Когато закупят акции на дадена компании и те тръгнат в обратната посока, емоциите често ги водят към това да купуват още акции, вместо да следват предварителния план за излизане, при определен процент на загуба.

Инвеститорите не обичат да приемат трудната истина, че могат и да са сгрешили, като са склонни да я отстояват дори и с цената на пълен фалит.

Специалистите съветват да закривате губещи позиции винаги, когато те се понижат в рамките на до 8%. Разбира се освен, ако не сте Дейвид Тепър, който е реализирал най-добрите си доходности в години със загуба от над 20%. Но със сигурност не сте той, така че прекомерното самочувствие само може да ви донесе неприятности.

Ние можем малко да променим това правило до - винаги ограничавайте загубите до такъв размер, който ви кара да се чувствате комфортен и не ви кара да се поддавате на емоциите.

Приемането на загубите, преди да станат твърде големи, е изключетелно важно за оцеляването на всеки един инвеститор. Колкото и трудно да е, важно е да можете да затворите позиция на „минус”, когато е достигнала нивото, при което трябва да приемете, че сте на грешната страна на пазара.

Не забравяйте и още нещо. Печалбата, която е необходима, за да се възстанови дадена загуба, експоненциално нараства. При спад от 10% е нужен 11,1% ръст, за да бъде възстановен първоначалния баланс. При 20% - са необходими 25% повишение, а при 50% е нужно повишение от цели 100%, за да достигнете до „нулата”.

Пазар с неясна посока би изпънал до крайност нервите на инвеститорите, но е и тест за тяхната дисциплина и търпение. При наличието на ясни правила и смислена система, базирана на технически и/или фундаментален анализ, шансовете на всеки трейдър за успех се увеличават.

Да продадете на загуба не е лесно, като инвеститорите в случая са подложени на двоен удар. Първо финансовата загуба – никой не обича да вижда как трудно спечелените му пари се изпаряват. И второ, идва емоционалният удар – хората просто не обичат да губят.

Вместо обаче, да стоите и да гледате, как губещи позиции „зануляват портфейла ви“, по-добре преглътнете гордостта си, ликвидирайте позицията и продъжете нататък. Опитен инвеститор бе споделил, че за да станеш успешен трейдър трябва да имаш къса памет – да забравиш какво е било вчера и с ясен ум да продължиш да търгуваш на следващия ден. В заключение нека кажем, че не емоциите трябва да ни водят, а правилата, които всеки инвеститор трябва да си е създал, ако възнамерява да оцелее в дългосрочен план на пазара.