Forexnews.bg
Джак Богъл разкрива трите тайни за успех на финансовите пазари ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 11 Юли 2017 08:31

jackbogle2 600x400Бащата на индексните фондове – Джак Богъл, разкри за инвеститорите, трите тайни за успех на фондовите пазари.

Богъл, основа индексният фонд Vanguard 500 Index през 1976-та година. Неговият нискоразходен индексен фонд, предизвика истинска революция в света на финансите.

През тази година, Бъфет, определи Богъл, като „човекът направил най-много за индивидуалните инвеститори в САЩ”, в годишното си писмо към акционерите.

Богъл, стартира кариерата си през 1951 година, когато е работил за Wellington Management Company. След това през 1975-та година, основава финансовата група Vanguard Group, като е неин изпълнителен директор до 1996-та година.

А ето и кои са трите съвета на Богъл към инвеститорите, за да са успешни на финансовите пазари:

Разчитайте на математиката

„Първият урок е да разчитате на математиката. Фундаменталният успех на индексните фондове не е мистика, а се базира на брутната възвръщаемост на пазара минус разходите за такси и комисиони”.

„Поддържайте на високо ниво идеята за простота в инвестирането и избягвайте честата търговия, защото по този начин давате повече средства в джобовете на Уолстрийт”, съветва Богъл.

Никога не си мислете, че знаете повече от пазара

"Трябва да осъзнаете, че никой не знае какво ще се случи утре, или в бъдеще. Особено важно е да следвате принципа – „аз знам, че нищо не знам””, коментира Богъл.

„Разберете, че има още толкова много, което трябва да научите. Има старо правило – „никога не си мислете, че знаете повече от пазара”, никой не знае повече”, съветва още гениалният инвеститор.

Идеята за баланса

„Бъдете сигурни, че независимо какъв оптимист сте, или какъв песимист сте, което зависи от обстоятелствата, е добре да сте инвестирали малко в облигации и малко в балансиран инвестиционен портфейл”, допълва Богъл.

„Идеята за баланс, поддържам от 1951-ва година, откакто бях в Wellington Fund, понякога тази идея изглеждаше глупава, понякога брилянтна. И никога не знаехме кога как ще изглежда”.

„Разберете, че пазарите са непредсказуеми и не ползвайте ливъридж, повече от това което би ползвал един нормален човек. Купувайте и дръжте пазара, или S&P 500, или облигационни пазар. Купувайте и дръжте завинаги”, заключава Богъл.