Forexnews.bg
Какви правила да спазвате в инвестирането? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 07 Юли 2017 12:43

stockМоже би все повече хора ще се замислят дали да не инвестират на фондовите пазари у нас и по света, в среда на рекордно ниски лихви по депозитите, и липса на перспектива за скорошното им повишение.

Ако вие сте един от тях, то има определени правила, които е добре да спазвате. Ето няколко такива, подбрани от експертите:

Инвестирайте само пари, които няма да са ви необходими дълго време

Първото и основното правило, когато инвестирате. За да не се усещате притискан от времето, не инвестирайте средства, които знаете, че скоро ще ви трябват. В противен случай, може да ви се наложи да затворите инвестицията си в най-неподходящия възможен момент.

Инвестирайте само пари, които няма да ви трябват дълги години. Всъщност най-добрия инвестиционен хоризонт според Уорън Бъфет е „вечността“.

Не се опитвайте да таймирате пазара

Инвеститорите, които се опитват да таймират пазара, или да влязат във възможно най-подходящия момент, често стават жертви на така наречената „спирала на вечни загуби“. Това е ситуация при която, купуват високо и продават всеки път, когато позицията им излезе на малка загуба, защото се опасявате да не загубят повече от капитала си.

Повтарянето на това упражнение, води до сериозни, често необратими загуби.

Инвестирайте периодично

Вече сме говорили за стратегията на „доларово осредняване“, включително и нейната разновидност – „левово осредняване“. Практиката сочи, че когато инвестирате малки суми в различен период от време, избягвате неблагоприятната възможност да сте уцелили възможно най-неправилния момент за инвестицията си.

Мислете дългосрочно и не пипайте инвестициите си

Инвеститорските емоции и нетърпеливост, често са най-големите им врагове. „Купи и дръж“, е може би една от най-добрите инвестиционни стратегии, особено когато има признаци, че сте уцелили добър момент да вложите средствата си. Не закривайте печелившите си позиции, за сметка на губещите такива.

Отново Уорън Бъфет казва „Ако не възнамерявате да държите една позиция в продължение на десет години, дори не си помисляйте да я държите десет минути“.

Диверсифицирайте

Тук споровете между финансовите експерти са доста. И все пак, ако нямате достатъчно опит в инвестициите, може би диверсификацията е добра за вас, защото ще ви предпази от грешки, които могат да ви струват всичко.

Иначе много велики инвеститори, като Стан Дръкенмилър съветват – „не диверсифицирайте“. Тук изборът е във ваши ръце на кой ще се доверите.

И все пак – шансовете акциите на 10, или 15 компании едновременно да фалират е далеч по-малък…

Игнорирайте шума

Шумът на пазара е сериозен разсейващ фактор. Всеки ден в медиите десетки анализатори дават прогнози и съвети, които често дори те самите не спазват. А защо вие да го правите?

В допълнение не забравяйте популярните теории за манипулации, които датират още отпреди век. Може пък и да има нещо вярно в тях…

Много хора подхождат към фондовите пазари с неправилното схващане за бързо забогатяване. Те най-вероятно са гледали филми за Уолстрийт, където хора са изкарвали много пари от инвестиции.

Това обаче, е само едната страна на монетата. Не забравяйте, че огромна част от хората поемащи твърде големи рискове, в крайна сметка губят всичко.

В светлината на това ливъриджът не ви е приятел. Дори напротив – той е най-големият враг на инвеститорите. Отново Бъфет казва „Виждал съм повече хора да се провалят заради алкохол и ливъридж…“.

На фондовите пазари трябва да гледате като на място, където да увеличавате своите спестявания с поемането на разумни рискове и в дългосрочен план. А не на място на което се забогатява…

Помислете за индексните фондове

Както не веднъж сме писали, инвестициите в нискоразходни индексни фондове, базирани на широк индекс, са може би една от най-добрите форми за инвестиции за индивидуалните инвеститори. Познайте кой дава същия съвет? Правилно…, гениалният Бъфет.