Forexnews.bg
Ефективни ли са централните банки? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Април 2017 11:42

Централните банки и техните политики, оказват съществено въздействие на финансовите пазари? Не вярвате? Вижте до какво доведе политиката на Фед на рекордно ниски лихви и програмите за обратно изкупуване на резерва на активи... нови рекорди за фондовите пазари.

Все по-често обаче, икономисти, анализатори и политици, започват да поставят на съмнение ефективността на политиките на водещите финансови институции по света.

А една от причините е, че монетарните им политики, включително и отрицателните лихви в някои региони (като еврозоната), не доведоха до целените икономически ефекти. А именно – ускорен ръст и инфлация. Това до което доведоха обаче, са рекордни баланси на централните банки и нови рекорди за борсовите индекси...

Именно по направление на баланса, бяха отправени и последните коментари на Фед. По-конкретно, че можем да станем свидетели на постепенното намаляване на баланса още през тази година.

world-with-money-1024x729

А какво означава това на практика? Изтегляне на част от ликвидността, осъществена по направление на изкупуването на активи от Фед и в основата на рекордното поскъпване на финансовите активи.

Подобни действия, определено ще доведат сами по-себе си до повишение на лихвите и ще са следствие на тази политика на Фед.

Та на въпроса, защо политиките на централните банки не бяха особено ефективни, въпреки сериозната им цена за данъкоплатците?

Сами по себе си, действията на централните банки, по направление на стимулите, доведоха до увеличаване на системния риск, за цялата финансова система.

Каква е целта на безпрецедентните отрицателни лихви в Еврозоната?

Ако се чудите каква е целта на отрицателните лихви, поддържани от ЕЦБ ще ви кажем. Да се накарат спестителите да извадят парите от банките си и да ги харчат, а по този начин да се засили ръста на икономиката.

Какво се оказа обаче – пълен провал по отношение на първоначалните цели...

Около 69% от европейците държат своите спестявания в банкови сметки, според доклад на European Consumer Payment Report. Изследването е направено през септември на миналата година, сред 21 000 души в 21 европейски страни.

Проучването сочи още, че едва 26% от европейците предпочитат да държат свободните си средства в кеш, а 16% ги държат в акции. Само 14% пък се обръщат към услугите на инвестиционни фондове. Едва 8% от европейците инвестират свободните си средства в имоти, а други 8% в облигации.

В Дания и Швеция, където централната банка поддържа отрицателен лихвен процент, около 80% от спестителите държат средствата си в банкови сметки. Над 80% е цифрата още в страни като Франция, Великобритания и Холандия.

Отрицателните лихви, направиха търговските банки най-голямата „жертва", като доведоха до сериозно декапитализиране на водещите финансови институции, като Deutsche Bank и Unicredit. Техните финансови резултати, бяха сериозно засегнати, а акциите им поевтиняха много през последните няколко години. В допълнение се наложи допълнително капитализиране на финансовите институции, за да бъдат посрещнати повишените изисквания за ликвидност.

Няма как да не споменем и мнението на един експерт относно ефективността на политиката на централните банки.

"Централните банки създадоха „балон" на фондовите пазари, който ще се спука по много, много лош начин, веднъж когато Фед започне да повишава лихвите". Това предупреди експертът по „черни лебеди" – Марк Шпицнагел, в интервю пред финансовото издание CNBC през миналата година.

А само да припомним, че Фед вече започна да повишава лихвите, като видяхме третото им увеличаване през миналия месец...