Forexnews.bg
Ще продължи ли спадът в цената на петрола през 2019? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 21 Декември 2018 16:49

В края на 2018 година цените на петрола се сринаха с над 40% и в последните дни на декември барел петрол тип WTI се разменя на цени от около $46, а Brent за под $55. Това са най-ниските стойности на черното злато от август 2017 г.

Като цяло петролът навлезе в 2019 година в добро настроение и продължи бичата инерция набрана в последните две години. Цените на петрола нараснаха след споразумението между ОПЕК и Русия, за свиване на производството. WTI дори достигна 4-годишен връх от над $77 за барел, а Brent удари $87.

В началото на октомври обаче ситуацията се промени коренно. Цените на “черното злато” се сринаха с над 1% и петрола бързо навлезе в мечи пазар. Санкциите наложени от президентът Доналд Тръмп върху петролната продукция на Иран, които на практика тласнаха цените нагоре, станаха безсмислени, след като през ноември президентът на САЩ направи изключение за 8 държави. Сред тях са някои от най-големите потребители на ирански петрол като Китай, Индия, Япония и Южна Корея.

dim

Вижте цялото интервю с Димитър Цонев, управител на Admiral Markets клон България от ТУК!

 

След средата на октомври петролът отбеляза най-лошата серия в историята си - 12 поредни губещи сесии. Изказванията на Доналд Тръмп в полза на по-ниските цени на петрола също не помагат на петролните бикове.

Всичко това се случи на фона на информациите, че Саудитска Арабия ще намали добива си с 500 000 барела през декември. Веднага се заговори и за реакция от страна на ОПЕК. Страните от картела прибегнаха до ново споразумение за намаляване на продукцията.

Очакванията за забавяне на световната икономика и свръхпредлагането може да продължат да тежат на цените на “черното злато” и през 2019 година. Ние очакваме, че петрола ще слезе до $30-35 през първата половина на следващата година, след което може да видим повишение обратно до $70-80 долара за барел.

За повече информация как да търгувате петрол и други суровини можете да се свържете с екипа на Admiral Markets UK клон България на 02/981 11 11 или да им пишете Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Ако това видео Ви е било полезно можете да го харесате и да се абонирате за YouTube канала Admiral Markets на Български. Лек и успешен ден.