Forexnews.bg
Инвеститорите на фондовите пазари да гледат лихвите по облигациите ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 10 Октомври 2018 08:44

investorsВчера щатските пазари приключиха четвърти пореден ден на отрицателна територия. И анализаторите имат едно предупреждение към всички, които смятат, че спадът е приключил – следете лихвите по облигациите.

Да се определи началото на мечи пазар на облигационните пазари, никога не е било лесно нещо. Тези цикли обаче, обикновено се случват относително бързо.

И поевтиняването на облигациите през тази година, може да е първия по-сериозен симптом, за началото на мечи пазар при облигациите.

През февруари фондовите пазари бяха силно засегнати от повишението с 40 базисни пункта в 10-годишните облигации. Традиционно лихвите по облигациите са в обратна корелация с цените на облигациите.

Това предизвика сериозна корекция на щатските индекси и повишение на волатилността на пазарите, изразено с индекса VIX.

След това, последва стабилизиране на лихвите по облигациите, дори след като Фед повиши нивото на лихвите два пъти, което обикновено изпраща лихвите по-нагоре. От май насам обаче, лихвите по 10 годишните облигации се задържаха трайно в диапазона между 2.8 и 3%.

Това се промени през миналия месец, когато лихвите по 10-годишните облигации достигнаха ниво от 3.25%, ниво невиждано от май на 2011-та година.

И това започва да се забелязва от инвеститорите на фондовите пазари. Защото повишението на лихвите, обикновено се свързва със загуби на фондовите пазари.

Налице е зависимост между нивата на лихвите и резултатите на щатските компании, повечето от които са сериозно задлъжнели. И тази зависимост е обратно пропорционална.

Инфлацията

Инфлацията се повишава, а традиционно това е лоша новина за държателите на облигации. Тенденцията при ръста на заплащането на работещите е към повишение, през последната една година. Нещо повече, според анализатори на Citi, ръстът на заплащането върви към 3.5%, ниво невиждано от финансовата криза през 2008-ма година.

Междувременно Фед освен да повишава лихвите, върви постепенно към намаляване на рекордния си баланс. А това е свързано с изтегляне на ликвидност от пазара, или напълно противоположното действие на това, което резервът прави по време на програмата си от стимули за щатската икономика.

Поскъпването на долара, също прави американските облигации по-малко атрактивни за чуждестранните инвеститори, които обикновено хеджират портфейлите си с американски облигации.